Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Antioxidant activity and phenolic composition of Cv. Cobrancosa olives affected through the maturation process
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Antioxidant activity and phenolic composition of Cv. Cobrancosa olives affected through the maturation process

Título
Antioxidant activity and phenolic composition of Cv. Cobrancosa olives affected through the maturation process
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Anabela Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ricardo Malheiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Albino Bento
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose Alberto Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 11
Páginas: 20-29
ISSN: 1756-4646
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00A-3TD
Abstract (EN): Maturation stage is a critical feature to obtain high quality olive products, with maximized bioactivity. In this study, phenolic composition and antioxidant activity of Cv. Cobrangosa through the maturation process were evaluated. The phenolic profile was assessed by HPLC/DAD, and antioxidant activity was studied through its reducing power and free-radical scavenging activity. Total phenols varied from 34 to 1 g/kg, respectively, in the first and last sampling dates. Oleuropein, the main phenolic in the first stages of maturation, decreased drastically during ripening. At intermediate and high maturation stages hydroxytyrosol was the predominant phenol. Globally, the reducing capacity of Cv. Cobrangosa olive fruits decreased during the maturation process but its radical scavenging activity was only slightly altered. A principal components analysis corroborated the characteristic phenolic profile and changes experienced by the olive fruit during the maturation process. These results are important to maximize Cv. Cobrangosa olive products' quality and biological properties.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Optimal harvesting period for cvs. Madural and Verdeal Transmontana, based on antioxidant potential and phenolic composition of olives (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Anabela Sousa; Ricardo Malheiro; Susana Casal; Albino Bento; Jose Alberto Pereira
Effect of Cultivar on Sensory Characteristics, Chemical Composition, and Nutritional Value of Stoned Green Table Olives (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ricardo Malheiro; Susana Casal; Anabela Sousa; de Pinho, PG; Antonio Manuel Peres; Luis Guimaraes Dias; Albino Bento; Jose Alberto Pereira
Cultivar effect on the phenolic composition and antioxidant potential of stoned table olives (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ricardo Malheiro; Anabela Sousa; Susana Casal; Albino Bento; Jose Alberto Pereira
Chemical Characterization of "Alcaparras" Stoned Table Olives from Northeast Portugal (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Anabela Sousa; Susana Casal; Albino Bento; Ricardo Malheiro; Beatriz B P P Oliveira; Jose Alberto Pereira
Aromatized olive oils: Influence of flavouring in quality, composition, stability, antioxidants, and antiradical potential (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Anabela Sousa; Susana Casal; Ricardo Malheiro; Hugo Lamas; Albino Bento; Jose Alberto Pereira

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Blueberry anthocyanins in health promotion: A metabolic overview (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sonia Norberto; Sara Silva; Manuela Meireles; Ana Faria; Manuela Pintado; Conceicao Calhau
Anti-obesity potential of natural methylxanthines (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carrageta, DF; Dias, TR; Alves, MG; Oliveira, PF; Monteiro, M; Silva, BM
UHPLC-MS/MS profiling of Aplysia depilans and assessment of its potential therapeutic use: Interference on iNOS expression in LPS-stimulated RAW 264.7 macrophages and caspase-mediated pro-apoptotic effect on SH-SY5Y cells (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Renato B. Pereira; Diana C.G.A. Pinto; David M. Pereira; Nelson G.M. Gomes; Artur M.S. Silva; Paula B. Andrade; Patricia Valentão
Thymus carnosus extracts induce anti-proliferative activity in Caco-2 cells through mechanisms that involve cell cycle arrest and apoptosis (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Martins-Gomes, C; Souto, EB; Cosme, F; Nunes, FM; Silva, AM
The effect of olive leaf supplementation on the constituents of blood and oxidative stability of red blood cells (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fatima Paiva Martins; Susana Barbosa; Marco Silva; Divanildo Monteiro; Victor Pinheiro; Jose Luis Mourao; Joao Fernandes; Susana Rocha; Luis Belo; Alice Santos Silva

Ver todas (23)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-10-02 às 14:03:02 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias