Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Valuable compounds in macroalgae extracts
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Valuable compounds in macroalgae extracts

Título
Valuable compounds in macroalgae extracts
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Mariana Barbosa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rui Pedro Matos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Graciliana Lopes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Juliana Vinholes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Teresa Mouga
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 138
Páginas: 1819-1828
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-005-0RC
Abstract (EN): Bioactive compounds present in ethanolic extracts from 18 macroalgae of the Portuguese coast were analysed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS), leading to the characterization of 14 compounds: proline, phloroglucinol, mannitol, 8 fatty acids and 3 sterols. A dose-dependent response against enzymes with biological significance (alpha-glucosidase, acetylcholinesterase and butyrylcholinesterase) and free radicals (DPPH, nitric oxide, superoxide and hydroxyl) was found, Phaeophyta being the most promising group. A PCA analysis was performed and allowed the establishment of a correlation between the algae chemical composition and the biological activity. Cystoseira tamariscifolia (Hudson) Papenfuss, Cystoseira nodicaulis (Withering) M. Roberts, Cystoseira usneoides (Linnaeus) M. Roberts and Fucus spiralis Linnaeus are among the most active species, which is in accordance with their higher contents in phloroglucinol, mannitol, oleic, arachidonic and eicosapentaenoic acids, and fucosterol. The results point to the potential interest of the use of Phaeophyta species as food additives, due to their potent antiradical activities, and especially highlights the importance of F. spiralis in the food chain of Mediterranean countries. Moreover, the incorporation of the extracts of these species in food products, nutraceutical and pharmaceutical preparations for human health should also be instigated, since they can suppress hyperglycemia and inhibit cholinesterases.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: A review (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
DETERMINATION OF FLUORIDE IN SPANISH VINEGARS (1992)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
GARCIA, C; Lapa, RAS; Lima, JLFC; PEREZOLMOS, R

Ver todas (348)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-07-22 às 19:17:03 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias