Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > 3,4-dimethoxycinnamic acid levels as a tool for differentiation of Coffea canephora var. robusta and Coffea arabica
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

3,4-dimethoxycinnamic acid levels as a tool for differentiation of Coffea canephora var. robusta and Coffea arabica

Título
3,4-dimethoxycinnamic acid levels as a tool for differentiation of Coffea canephora var. robusta and Coffea arabica
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1998
Autores
Leitao, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Seabra, RM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Oliveira, MB
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ferreira, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 61
Páginas: 511-514
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-85X
Abstract (EN): Thirteen green Coffea canephora var. robusta and seven green Coffea arabica coffee beans from different geographical origins were analysed by HPLC/diode-array detector for hydroxycinnamic acids (HCAs) discrimination and quantification to assess the possible markers for their botanical and geographical origins. While the HCAs, p-coumaric, o-coumaric and 3,4-dimethoxycinnamic acids were detected in the majority of samples, caffeic and ferulic acids were present in all of them. Sinapic and 4-methoxycinnamic acids were found in only one sample from Mexico and Honduras, respectively. In spite of the preliminary nature of this study, it seems that the relative amount of the HCAs could be related to the botanical origin of coffee. In fact, Coffea canephora var. robusta contains a higher level of 3,4-dimethoxycinnamic ((X) over bar +/- SD:0.433 +/- 0.15, ranging from 0.237 to 0.691 g kg(-1)) than the Coffea arabica samples ((X) over bar +/- SD:0.059 +/- 0.03, ranging from 0.016 to 0.095 g kg(-1)).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 4
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Development of an HPLC/diode-array detector method for simultaneous determination of seven hydroxycinnamic acids in green coffee (1997)
Artigo em Revista Científica Internacional
Andrade, PB; Leitao, R; Seabra, RM; Oliveira, MB; Ferreira, MA

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: A review (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
DETERMINATION OF FLUORIDE IN SPANISH VINEGARS (1992)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
GARCIA, C; Lapa, RAS; Lima, JLFC; PEREZOLMOS, R

Ver todas (348)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-07-22 às 19:30:38 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias