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Simple and inexpensive flow L-glutamate determination using pumpkin tissue

Título
Simple and inexpensive flow L-glutamate determination using pumpkin tissue
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2003
Autores
Arruda, NJM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Filho, JLL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Montenegro, MCBSM
(Autor)
FFUP
Araujo, AN
(Autor)
FFUP
Silva, VL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 51
Páginas: 6945-6948
ISSN: 0021-8561
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-EEE
Resumo (PT): This work refers to a very easy to implementate flow injection system with potentiometric detection for l-glutamate determination in food samples. The proposed procedure is based on measurement of carbon dioxide produced by decarboxylation of l-glutamate catalyzed by l-glutamate decarboxylase (E.C. 4.1.1.1.5) from Cucurbita maxima (pumpkin). The FI potentiometric system includes an enzymatic reactor with a length of 8 cm and thickness of 5 mm packed with 200 mg of a C. maxima outer layer cut in to small pieces. The proposed procedure allowed l-glutamate determinations in the concentration interval of 10−100 mmol L-1 for an injected sample volume of 50 μL. A phosphate buffer (0.1 mol L-1, pH 5.5) solution flowing at 1.4 mL min-1 was used as the carrier solution in the system. The results obtained in the analysis of food samples revealed a relative error lower than 5% when compared with those provided by the spectrophometric reference procedure. The immobilized reactor retained its initial activity for 21 days. It was possible to measure 40 samples/h with the flow system proposed. <br> <br> Keywords: l-Glutamate; glutamate decarboxylase; potentiometry; flow analysis; pumpkin; Cucurbita maxima <br> <a target="_blank" href="http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0344791 "> Texto integral </a> <br> <br>
Abstract (EN): This work refers to a very easy to implementate flow injection system with potentiometric detection for L-glutamate determination in food samples. The proposed procedure is based on measurement of carbon dioxide produced by decarboxylation Of L-glutamate catalyzed by L-glutamate decarboxylase (E.C. 4.1.1.1.5) from Cucurbita maxima (pumpkin). The FI potentiometric system includes an enzymatic reactor with a length of 8 cm and thickness of 5 mm packed with 200 mg of a C. maxima outer layer cut in to small pieces. The proposed procedure allowed L-glutamate determinations in the concentration interval of 10-100 mmol L-1 for an injected sample volume of 50 muL. A phosphate buffer (0.1 mol L-1, pH 5.5) solution flowing at 1.4 mL min(-1) was used as the carrier solution in the system. The results obtained in the analysis of food samples revealed a relative error lower than 5% when compared with those provided by the spectrophometric reference procedure. The immobilized reactor retained its initial activity for 21 days. It was possible to measure 40 samples/h with the flow system proposed.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 4
Documentos
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