Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Going "Green" in the Prevention and Management of Atherothrombotic Diseases: The Role of Dietary Polyphenols
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Going "Green" in the Prevention and Management of Atherothrombotic Diseases: The Role of Dietary Polyphenols

Título
Going "Green" in the Prevention and Management of Atherothrombotic Diseases: The Role of Dietary Polyphenols
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Reis, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rocha, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 120
Página Final: 1490
ISSN: 2077-0383
Editora: MDPI
Outras Informações
ID Authenticus: P-00T-W6Q
Abstract (EN): During the 20th century processed and ready-to-eat foods became routinely consumed resulting in a sharp rise of fat, salt, and sugar intake in people's diets. Currently, the global incidence of obesity, raised blood lipids, hypertension, and diabetes in an increasingly aged population contributes to the rise of atherothrombotic events and cardiovascular diseases (CVD) mortality. Drug-based therapies are valuable strategies to tackle and help manage the socio-economic impact of atherothrombotic disorders though not without adverse side effects. The inclusion of fresh fruits and vegetables rich in flavonoids to human diets, as recommended by WHO offers a valuable nutritional strategy, alternative to drug-based therapies, to be explored in the prevention and management of atherothrombotic diseases at early stages. Though polyphenols are mostly associated to color and taste in foods, food flavonoids are emerging as modulators of cholesterol biosynthesis, appetite and food intake, blood pressure, platelet function, clot formation, and anti-inflammatory signaling, supporting the health-promoting effects of polyphenol-rich diets in mitigating the impact of risk factors in atherothrombotic disorders and CVD events. Here we overview the current knowledge on the effect of polyphenols particularly of flavonoid intake on the atherothrombotic risk factors and discuss the caveats and challenges involved with current experimental cell-based designs.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 23
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

(Poly)phenol-Rich Diets in the Management of Endothelial Dysfunction in Diabetes Mellitus: Biological Properties in Cultured Endothelial Cells (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Rocha, S; Oskolkova, O; Victor de Freitas; Reis, A

Da mesma revista

Systemic Anti-Inflammatory Effects of Intravenous Lidocaine in Surgical Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Castro, I; Carvalho, P; Nuno Vale; Monjardino, T; J Mourão
Sugar-Lowering Drugs for Type 2 Diabetes Mellitus and Metabolic Syndrome-Strategies for In Vivo Administration: Part-II (2019)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Vieira, R; Souto, SB; Sanchez Lopez, E; Machado, AL; Severino, P; Jose, S; Santini, A; Silva, AM; Fortuna, A; Garcia, ML; Souto, EB
Risk Scoring Systems for Preterm Birth and Their Performance: A Systematic Review (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ferreira, A; Joao Bernardes; Hernani Goncalves
Recommendations for the Management of Cardiomyopathy Mutation Carriers: Evidence, Doubts, and Intentions (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Couto, JF; Martins, E

Ver todas (45)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-07-23 às 01:33:15 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias