Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Canopy management through crop forcing impacts grapevine cv. 'Touriga Nacional' performance, ripening and berry metabolomics profile
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Canopy management through crop forcing impacts grapevine cv. 'Touriga Nacional' performance, ripening and berry metabolomics profile

Título
Canopy management through crop forcing impacts grapevine cv. 'Touriga Nacional' performance, ripening and berry metabolomics profile
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Cabral, IL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Teixeira, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferrier, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lanoue, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Valente, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rogerson, FS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alves, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Geros, H
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: OENO OneImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 57
Páginas: 55-69
ISSN: 2494-1271
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-R9C
Abstract (EN): Climate changes are speeding up the maturation of grapes in numerous areas of the world, including in the Mediterranean basin, but warmer temperatures often uncouple technical and phenolic maturity, resulting in unbalanced wines. We tested the efficacy of crop forcing (CF) in delaying the maturation of cv. 'Touriga Nacional' vines of the Douro Region, and their impacts on plant performance, berry quality attributes and metabolome were also evaluated. In two consecutive seasons (2019 and 2020), CF was conducted 15 (CF1) and 30 (CF2) days after fruit set by hedging growing shoots to five nodes and removing summer laterals, leaves and clusters. Results showed that while CF2 delayed ripening up to 51 days till first autumn rainfall, which compromised optimal sugar ripeness, CF1 delayed the technical maturation by one month, but both treatments severely impacted the production, mainly CF1, which reduced grapevine yield up to 90 %. The effect of CF in protecting vines against drought stress was not evident, judging by the values of leaf pre-dawn water potential measured along both seasons. CF1 and CF2 resulted in berries with lower pH and higher titratable acidity than controls, while total phenolics content increased by up to 48 % in 2020. A UPLC-MS-based targeted metabolomic analysis showed that CF increased the relative abundance of key metabolites like flavan-3-ols (i.e., catechin gallate increased by up to 661 %), trihydroxylated anthocyanins (i.e., delphinidin-3-O-glucoside increased by up to 656 % after CF2) and stilbenes (resveratrol increased by up to 700 % after CF2) with potential positive impacts in wine quality.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 15
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Oenological perspective of red wine astringency (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Garcia Estevez, I; Perez Gregorio, R; Susana Soares; Nuno Mateus; Victor de Freitas
A review of the current knowledge of red wine colour (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, A; Joana Oliveira; Teixeira, N; Nuno Mateus; Victor de Freitas
Oenological perspective of red wine astringency (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Garcia Estevez, I; Perez Gregorio, R; Susana Soares; Nuno Mateus; Victor de Freitas
Modelling the phenological development of cv. Touriga Nacional and Encruzado in the Dao Wine Region, Portugal (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rodrigues, P; Pedroso, V; Henriques, C; Matos, A; Reis, S; Santos, JA
Development of a new procedure for the determination of the reactivity of brandies used in wine fortification (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Azevedo, J; Pissarra, J; Amaro, F; Luis F Guido; Joana Oliveira; Lopes, P; de Pinho, PG; Nuno Mateus; Victor de Freitas

Ver todas (8)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-11-03 às 05:09:06 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias