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Residue-free Wines: Fate of Some Quinone outside Inhibitor (QoI) Fungicides in the Winemaking Process

Título
Residue-free Wines: Fate of Some Quinone outside Inhibitor (QoI) Fungicides in the Winemaking Process
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Vincenzo Luigi Garau
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Susana De Melo Abreu
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pierluigi Caboni
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Alberto Angioni
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paolo Cabras
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 57 19
Páginas: 2329-2333
ISSN: 0021-8561
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-MEV
Abstract (EN): The fate of three fungicide residues (fenamidone, pyraclostrobin, and trifloxystrobin) from vine to wine was studied to evaluate the decay ratio and the influence of the technological process. The aim of this work was to identify pesticides that can degrade rapidly or be eliminated together with byproduct (lees and cake) of the winemaking process to obtain wine free of residues. The disappearance rate on grapes was calculated as pseudo-first-order kinetics, and the half-life (t(1/2)) was in the range from 5.4 +/- 1.9 to 12.2 +/- 1.2 days. The mechanism of dissipation of the three quinone outside inhibitor (QoI) fungicides was studied using different model systems. It was observed that the main mechanism responsible for disappearance was photodegradation. For active ingredients (ai) the half-lives of fenamidone, pyraclostrobin, and trifloxystrobin were 10.2 +/- 0.8, 20.1 +/- 0.1, and 8.6 +/- 1.0 h, respectively, whereas for formulation higher half-lives were observed when epicuticular waxes were present (from 13.8 +/- 0.2 to 26.6 +/- 0.1 h). After winemaking, fenamidone, pyraclostrobin, and trifloxystrobin residues were not detected in the wine, but they were present in the cake and lees. This was due to the adsorption of pesticide residues to the solid parts, which are always eliminated at the end of the alcoholic fermentation. The data obtained in these experiments suggest that these three active ingredients could be used in a planning process to obtain residue-free wines.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 5
Documentos
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