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Antimicrobial multi-component lipid-based nanoemulsion of Eucalyptus globulus and Mentha piperita as natural preservative

Título
Antimicrobial multi-component lipid-based nanoemulsion of Eucalyptus globulus and Mentha piperita as natural preservative
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Fathi, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ebrahimi, SN
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Salehi, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Safari, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Shahsavari, Z
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Hadian, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luis Carlos Matos
(Autor)
FEUP
Alves, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
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Revista
Páginas: 1-10
ISSN: 0193-2691
Editora: Taylor & Francis
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-XCY
Abstract (EN): Natural preservatives were predominantly developed to eliminate the use of synthetic preservatives for food and agriculture industries. Multi-component nanoemulsions (MCN) with significant antibacterial activity should be proper candidates as natural preservatives. This research aimed to formulate a multi-component phospholipid-based nanoemulsion (PNE) with prolonged shelf-life loaded with a mixture of Eucalyptus globulus and Mentha piperita essential oils (EOs). The effects of different chemical and mechanical conditions (ultrasonication) on the stability of MCN were evaluated. The emulsions were monitored from day 1 to 730, and stable formulae were investigated for around two years. The Zeta potential confirmed the anionic surface charge. Dynamic light scattering and transmission light scattering revealed a droplet size ranging between 93.40 and 100.00 nm. A homogeneous formula was stable for more than 730 days. Ultrasonication treatment and 1% v/v of food-grade castor oil as co-emulsifier were critical in fabricating stable formulae. Minimum inhibitory concentration (MIC) values of 31, 8, and 63 mu g/ml were observed against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella enteritidis, respectively. The results showed a significant reduction in MIC values of 32-, 250-, 15-fold against E. coli, S. aureus and S. enteritidis, respectively, compared to an original mixture of essential oils. The mass transfer followed a case-I transfer (Fick law diffusion) evaluated by Koresmeyer-Peppas kinetic model (R-2 = 0.88). In conclusion, MCN could be a promising candidate for natural preservatives to be used in the food, agriculture and cosmetic industries.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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