Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: A review
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: A review

Título
Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: A review
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Angela Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Amilcar L Antonio
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Anabela Martins
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 135 3
Páginas: 641-650
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-3E9
Abstract (EN): The short shelf-life of mushrooms is an obstacle to the distribution and marketing of the fresh product. Thus, prolonging postharvest storage, while preserving their quality, would benefit the mushroom industry as well as consumers. There has been extensive research on finding the most appropriate technology for mushrooms preservation. Gamma, electron-beam and UV irradiation have been shown to be potential tools in extending the postharvest shelf-life of fresh mushrooms. Studies evaluating the effects of ionizing radiation are available mainly in cultivated species such as Agaricus bisporus, Lentinus edodes and Pleurotus ostreatus. This review comprises a comprehensive study of the effects of irradiation on physico-chemical parameters (weight, colour, texture and pH), chemical compounds including nutrients (proteins, sugars and vitamins) and non-nutrients (phenolics, flavonoids and flavour compounds), and on biochemical parameters such as enzymatic activity of mushrooms for different species and from different regions of the world.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Using Gamma Irradiation to Attenuate the Effects Caused by Drying or Freezing in Macrolepiota procera Organic Acids and Phenolic Compounds (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Lillian Barros; Amilcar L Antonio; Joao C M Barreira; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
Triacylglycerols profiling as a chemical tool to identify mushrooms submitted to gamma or electron beam irradiation (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira; Beatriz B P P Oliveira
Study of chemical changes and antioxidant activity variation induced by gamma-irradiation on wild mushrooms: Comparative study through principal component analysis (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Pedro M P Santos; Anabela Martins; Beatriz B P P Oliveira; Isabel C F R Ferreira
How does electron beam irradiation dose affect the chemical and antioxidant profiles of wild dried Amanita mushrooms? (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Andrzej Rafalski; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
Feasibility of electron-beam irradiation to preserve wild dried mushrooms: Effects on chemical composition and antioxidant activity (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira

Ver todas (10)

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
DETERMINATION OF FLUORIDE IN SPANISH VINEGARS (1992)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
GARCIA, C; Lapa, RAS; Lima, JLFC; PEREZOLMOS, R
Application of sequential injection analysis (SIA) to food analysis (2005)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Perez Olmos, R; Soto, JC; Zarate, N; Araujo, AN; Lima, JLFC; Saraiva, MLMFS

Ver todas (348)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-08-25 às 03:00:52 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias