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Modelling respiration rate of shredded Galega kale for development of modified atmosphere packaging

Título
Modelling respiration rate of shredded Galega kale for development of modified atmosphere packaging
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2002
Autores
Fonseca, SC
(Autor)
Outra
Oliveira, FAR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Frias, JM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Brecht, JK
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Chau, KV
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 54
Páginas: 299-307
ISSN: 0260-8774
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-MVA
Abstract (EN): The design of modified atmosphere packaging (MAP) for fresh-cut produce requires an adequate model for prediction of respiration rate as a function of both temperature and gas composition. In this work, the 02 consumption and CO2 production rates of shredded Galega kale were studied. The storage temperatures used were 1, 5, 10, 15 and 20 degreesC. The atmospheres tested were all combinations of 1, 5 and 10% v/v O-2 Plus 0, 10 and 20% v/v CO2 with the balance being N-2, as well as ambient air. Temperature was the variable with the greatest influence on respiration rate and the effect of gas composition increased with temperature. The dependence of respiration rate on gas composition was well described by a Michaelis-Menten type equation with uncompetitive CO2 inhibition. The respiratory quotient (RQ) was found to be constant for the range of temperatures and gas compositions tested and was equal to 0.93 +/- 0.01. The constants of the Michaelis-Menten equation increased exponentially with temperature. The change over time of respiration rate of leaves exposed to air at 20 degreesC was also analysed. It was observed that respiration rate decreased with time and that the ratio between the respiration rate of shredded and intact leaves was approximately constant in the period tested and equal to 2.8.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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