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Volatile profiling of Ficus carica varieties by HS-SPME and GC–IT-MS

Título
Volatile profiling of Ficus carica varieties by HS-SPME and GC–IT-MS
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Andreia P. Oliveira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luís R. Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paula Guedes de Pinho
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Angel Gil-Izquierdo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Branca M. Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
José A. Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 123 2
Páginas: 548-557
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Outras ciências médicas
CORDIS: Ciências da Saúde > Ciências farmacológicas > Farmacognosia
Outras Informações
Resumo (PT): Aroma is one of the essential parameters for the evaluation of fruit quality, with volatile components being determinant for this characteristic. During this work, the volatile profile of fresh fruits (pulp and peel) and leaves of Portuguese Ficus carica L. white (“Pingo de Mel” and “Branca Tradicional”) and dark (“Borrasota Tradicional”, “Verbera Preta” and “Preta Tradicional”) varieties were characterised by HS-SPME/GC–IT-MS. Fifty-nine compounds were identified and distributed by distinct chemical classes (aldehydes, alcohols, ketones, esters, monoterpenes, sesquiterpenes, norisoprenoids), with 39 being reported for the first time in this species. Principal component analysis of semi-quantitative data showed that pulps and peels are distinguished from leaves by their abundance of monoterpenes and aldehydes. All varieties presented a similar volatile profile, although some differences between white and dark varieties were noticed. This is the first study comparing volatile composition of several materials from F. carica. In addition, no previous study involved the above mentioned varieties. <br> <br> Keywords: Ficus carica; Volatile compounds; HS-SPME; GC–IT-MS; PCA <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-5004R4N-6&_user=2460038&_coverDate=11%2F15%2F2010&_rdoc=55&_fmt=high&_orig=browse&_origin=browse&_zone=rslt_list_item&_srch=doc-info(%23toc%235037%232010%23998769997%232145736%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5037&_sort=d&_docanchor=&_ct=57&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=800c5d5b3f262a3594573169aa9ab809&searchtype=a">Texto integral</a> <br> <br>
Abstract (EN): Aroma is one of the essential parameters for the evaluation of fruit quality, with volatile components being determinant for this characteristic. During this work, the volatile profile of fresh fruits (pulp and peel) and leaves of Portuguese Ficus carica L. white (“Pingo de Mel” and “Branca Tradicional”) and dark (“Borrasota Tradicional”, “Verbera Preta” and “Preta Tradicional”) varieties were characterised by HS-SPME/GC–IT-MS. Fifty-nine compounds were identified and distributed by distinct chemical classes (aldehydes, alcohols, ketones, esters, monoterpenes, sesquiterpenes, norisoprenoids), with 39 being reported for the first time in this species. Principal component analysis of semi-quantitative data showed that pulps and peels are distinguished from leaves by their abundance of monoterpenes and aldehydes. All varieties presented a similar volatile profile, although some differences between white and dark varieties were noticed. This is the first study comparing volatile composition of several materials from F. carica. In addition, no previous study involved the above mentioned varieties. <br> <br> Keywords: Ficus carica; Volatile compounds; HS-SPME; GC–IT-MS; PCA <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-5004R4N-6&_user=2460038&_coverDate=11%2F15%2F2010&_rdoc=55&_fmt=high&_orig=browse&_origin=browse&_zone=rslt_list_item&_srch=doc-info(%23toc%235037%232010%23998769997%232145736%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5037&_sort=d&_docanchor=&_ct=57&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=800c5d5b3f262a3594573169aa9ab809&searchtype=a"> Full text</a> <br> <br>
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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