Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Bioprospecting of brown seaweeds for biotechnological applications: Phlorotannin actions in inflammation and allergy network

Bioprospecting of brown seaweeds for biotechnological applications: Phlorotannin actions in inflammation and allergy network

Título
Bioprospecting of brown seaweeds for biotechnological applications: Phlorotannin actions in inflammation and allergy network
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
Barbosa, M
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Lopes, G
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 86
Páginas: 153-171
ISSN: 0924-2244
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-KVY
Abstract (EN): Background: Brown seaweeds are unanimously acknowledged as valuable producers of diverse and structurally complex compounds, with great potential in food and pharmaceutical industries. Among the brown algal high value bioactive compounds, phlorotannins have been pointed out as potent modulators of several biochemical processes linked to the breakdown of homeostasis in major chronic diseases. The chronic nature of several emerging diseases, along with the lack of effective preventive and curative therapies, is directing research into new sources of bioactive compounds with multimodal actions. Inflammatory processes are at the root of several biological processes and, in the last decades, a complex interplay between inflammation and allergic reactions has been acknowledged. Scope and approach: This review comprehensively covers the available literature on chemistry, biosynthesis, as well as on the mechanisms underlying anti-inflammatory and anti-allergic potential of both isolated phlorotannins and phlorotannin-rich extracts/fractions. Key findings and conclusions: The many outcomes revisited herein support the potential of phlorotannins as key compounds from still underexplored natural matrices, with a large spectrum of activity and low toxicity. Moreover, this work prospects the development of innovative and more detailed in vitro and in vivo studies, highlighting some potential directions for future progress in the design of novel therapeutic strategies from seaweed-derived products, also considering the limitations of past and current approaches.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 19
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Profiling phlorotannins from Fucus spp. of the Northern Portuguese coastline: Chemical approach by HPLC-DAD-ESI/MSn and UPLC-ESI-QTOF/MS (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lopes, G; Barbosa, M; Vallejo, F; Gil Izquierdo, A; Paula B Andrade; Patricia Valentao; David M Pereira; Ferreres, F
Phlorotannins from Fucales: potential to control hyperglycemia and diabetes-related vascular complications (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lopes, G; Barbosa, M; Paula B Andrade; Patricia Valentao
Phlorotannin extracts from Fucales: Marine polyphenols as bioregulators engaged in inflammation-related mediators and enzymes (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Barbosa, M; Lopes, G; Ferreres, F; Paula B Andrade; David M Pereira; Gil Izquierdo, A; Patricia Valentao

Da mesma revista

The health-promoting potential of peptides from brewing by-products: An up-to-date review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro Oliveira, R; Martins, ZE; Sousa, JB; Ferreira, IMPLVO; Diniz, C
Review on fermented plant materials as carriers and sources of potentially probiotic lactic acid bacteria - With an emphasis on table olives (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Cátia M. Peres; Cidália Peres ; Adrián Hernández-Mendoza; F. Xavier Malcata
Pulses and food security: Dietary protein, digestibility, bioactive and functional properties (2019)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bessada, SMF; Barreira, JCM; Beatriz B P P Oliveira
Natural phytochemicals and probiotics as bioactive ingredients for functional foods: Extraction, biochemistry and protected-delivery technologies (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
da Silva, BV; Barreira, JCM; Beatriz B P P Oliveira
Mycotoxins in cereals and related foodstuffs: A review on occurrence and recent methods of analysis (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Pereira, VL; Fernandes, JO; Cunha, SC

Ver todas (37)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-11 às 21:46:46 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias