Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > The Use of Glycomacropeptide in Patients with Phenylketonuria: A Systematic Review and Meta-Analysis

The Use of Glycomacropeptide in Patients with Phenylketonuria: A Systematic Review and Meta-Analysis

Título
The Use of Glycomacropeptide in Patients with Phenylketonuria: A Systematic Review and Meta-Analysis
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Pena, MJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pinto, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Daly, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
MacDonald, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Azevedo L
(Autor)
FMUP
Borges, Nuno
(Autor)
FCNAUP
Revista
Título: NutrientsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 10 11
Página Final: 1794
ISSN: 2072-6643
Editora: MDPI
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-X51
Abstract (EN): In phenylketonuria (PKU), synthetic protein derived from L-amino acids (AAs) is essential in a low-phenylalanine (Phe) diet. Glycomacropeptide (GMP), an intact protein, is very low in Phe in its native form. It has been modified and adapted for PKU to provide an alternative protein source through supplementation with rate-limiting amino acids (GMP-AAs), although it still contains residual Phe. This review aims to systematically evaluate published intervention studies on the use of GMP-AAs in PKU by considering its impact on blood Phe control (primary aim) and changes in tyrosine control, nutritional biomarkers, and patient acceptability or palatability (secondary aims). Four electronic databases were searched for articles published from 2007 to June 2018. Of the 274 studies identified, only eight were included. Bias risk was assessed and a quality appraisal of the body of evidence was completed. A meta-analysis was performed with two studies with adequate comparable methodology which showed no differences between GMP-AAs and AAs for any of the interventions analysed. This work underlines the scarcity and nature of studies with GMP-AAs interventions. All were short-term with small sample sizes. There is a need for better-designed studies to provide the best evidence-based recommendations.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 15
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Vitamin C-Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Dosedel, M; Jirkovsky, E; Macakova, K; Krcmova, LK; Javorska, L; Pourova, J; Mercolini, L; Fernando Remiao; Novakova, L; Mladenka, P
Unveiling the Immunomodulatory Potential of Phenolic Compounds in Food Allergies (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Simões, R; Ribeiro, AC; Dias, R; Victor de Freitas; Soares, S; Pérez Gregorio, R
Nutritional Status and Interventions for Patients with Cancer (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Borges, Nuno; Mendes, F; Martins, D
Microbiota Modulation in Patients with Metabolic Syndrome (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Araujo, R; Borges-Canha, M; Pedro Pimentel-Nunes
Metabolic Effects of an Oral Glucose Tolerance Test Compared to the Mixed Meal Tolerance Tests: A Narrative Review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Lages, M; Barros, Renata; Moreira, Pedro; Guarino, MP

Ver todas (110)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-31 às 13:22:34 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias