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Simulation of stirred yoghurt processing in plate heat exchangers

Título
Simulation of stirred yoghurt processing in plate heat exchangers
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2005
Autores
Fernandes, CS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Dias, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Nobrega, JM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Afonso, IM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
L. F. Melo
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Maia, JM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 69 3
Páginas: 281-290
ISSN: 0260-8774
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-25B
Abstract (EN): In the present work, simulations of stirred yoghurt processing in a plate heat exchanger were performed using computational fluid dynamics (CFD) calculations and the results compared with experimental data, showing a very good agreement. A Herschel-Bulkley model for the viscosity and an Arrhenius-type term for the temperature dependence were used to model the thermo-rheological behaviour of yoghurt. The heat exchanger used in this study operates in a parallel arrangement, thus simplifying the problem to the construction of a single complete 3D channel. After analysis of the velocity field and fanning friction factors, laminar flow was observed for all the operating conditions used and relations are proposed for the present heat exchanger between fanning factors and Reynolds number and between mean shear rate and mean velocity of yoghurt.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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