Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Evaluation of physicochemical/microbial properties and life cycle assessment (LCA) of PLA-based nanocomposite active packaging

Evaluation of physicochemical/microbial properties and life cycle assessment (LCA) of PLA-based nanocomposite active packaging

Título
Evaluation of physicochemical/microbial properties and life cycle assessment (LCA) of PLA-based nanocomposite active packaging
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Maria do Pilar Gonçalves
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Gabriela S. Lorite
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
João M. Rocha
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Noora Miilumaki
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paula Saavalainen
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Tuula Selkala
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gabriel Morales-Cid
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Eva Pongrácz
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cristina M.R. Rocha
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Ver página ORCID
Geza Toth
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 75
Páginas: 305-315
ISSN: 0023-6438
Editora: Elsevier
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-VBX
Abstract (EN): To attend the growing consumer demand for novel ready-to-eat fresh cut fruits packaging polylactic acid (PLA)-based active packaging was realized. The aim of these packaging is to provide an improved protection and even to extend their shelf-life. PLA-based active packaging was prepared by adding nanoclays and surfactants in its formulation. The evaluation of PLA-nanocomposite packaging was done in comparison to pristine PLA and conventional plastic (polyethylene terephthalate, PET) using fresh-cut melons. Physicochemical properties were investigated by the means of weight loss, visual appearance, pH, colour, and firmness. In addition, microbial profile was tested via microbiological assays. In order to evaluate the environmental impact of PLA-based active packaging compared to commonly used PET, life cycle assessment (LCA) was conducted. In terms of physicochemical and antimicrobial properties, the results clearly showed that the presence of nanoclays and surfactants in the PLA formulations improved their performance, thus contributing to bring the characteristic and behaviour of PLA packages close to those of PET. Furthermore, assessment of life cycle environmental impacts indicated that PLA packaging with nanoclays had the highest environmental performance.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

A review of current and emergent biofilm control strategies (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Manuel Simoes; Lucia C Simoes; Maria J Vieira
Towards authentication of Korean ginseng-containing foods: Differentiation of five Panax species by a novel diagnostic tool (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Grazina, L; Amaral, JS; Joana Costa; Mafra, I
Towards a starter culture of Lactobacillus plantarum AFS13: assessment of more relevant effects for in vitro production and preservatio thereof, via ractional factorial design methodology (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Francisco Xavier Malcata; M. Francisca Portilha Cunha; Patrícia J. M. Reis; Ângela C. Macedo
The potential effect of FOS and inulin upon probiotic bacterium performance in curdled milk matrices (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rodrigues, D; Rocha Santos, TAP; Pereira, CI; Gomes, AM; F. Xavier Malcata; Freitas, AC
Teas, dietary supplements and fruit juices: A comparative study regarding antioxidant activity and bioactive compounds (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Costa, ASG; Nunes, MA; Almeida, IMC; Carvalho, MR; Barroso, MF; Alves, RC; Oliveira, MBPP

Ver todas (62)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-10 às 16:19:21 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias