Saltar para:
Logótipo
Comuta visibilidade da coluna esquerda
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Synthesis and characterization of acrylic fatty acid derivative and use as reactive coalescing agent

Synthesis and characterization of acrylic fatty acid derivative and use as reactive coalescing agent

Título
Synthesis and characterization of acrylic fatty acid derivative and use as reactive coalescing agent
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Joana V. Barbosa
(Autor)
FEUP
Etelvina Veludo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jorge Moniz
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Margarida M. S. M. Bastos
(Autor)
FEUP
Revista
Vol. 114 10
Páginas: 1175-1182
ISSN: 1438-7697
Editora: Wiley-Blackwell
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-4PF
Abstract (EN): A novel reactive coalescing agent based on vegetable oils is described. This conjugated acrylic fatty acid derivative (AcFAD) was synthesized by esterification of conjugated fatty acids (CFAs) with ethylene glycol, followed by reaction with acryloyl chloride. The reactions were monitored by monitoring the acid value and by IR spectroscopy. GCMS and NMR were used to obtain complete spectroscopic characterization of AcFAD. The potential of this conjugated derivative as reactive coalescing agent for waterborne acrylic resin formulations was evaluated in terms of drying times, minimum film forming temperatures and solvent rubbing resistance. Significant performance improvement was observed in all tests when AcFAD was added to acrylic resin, indicating occurrence of crosslinking of conjugated double bonds upon exposure to atmospheric oxygen (i.e. oxidative cure behaviour). On the other hand, CFAs addition to acrylic resin did not enhance drying behaviour or rubbing resistance of the dry films, despite the presence of conjugated double bonds as in AcFAD. This shows that introduction of (2-acryloyloxy)ethyl function plays an important role in insuring compatibility of the additive with the resin.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: mbastos@fe.up.pt
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Low VOC self-crosslinking waterborne acrylic coatings incorporating fatty acid derivatives (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joana V. Barbosa; Etelvina Veludo; Jorge Moniz; Adélio Mendes; Fernão D. Magalhães; Margarida M. S. M. Bastos

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Using a pseudophase model to determine AO distributions in emulsions: Why dynamic equilibrium matters (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bravo Diaz, C; Romsted, LS; Losada Barreiro, S; Fatima Paiva Martins
Lipid oxidation and antioxidants in food (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jacobsen, C; Fatima Paiva Martins; Schwarz, K
An Overview of Portuguese Olive Oils and Table Olives with Protected Designation of Origin (2019)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Albuquerque, TG; Costa, HS; Beatriz B P P Oliveira
Refining of Roundup Ready (R) soya bean oil: Effect on the fatty acid, phytosterol and tocopherol profiles (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joana Costa; Joana S Amaral; Isabel Mafra; Beatriz B P P Oliveira
Potential of selected Portuguese cultivars for the production of high quality monovarietal virgin olive oil (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Barbara Garcia; Julia Magalhaes; Giuseppe Fregapane; Maria D Desamparados Salvador; Fatima Paiva Martins

Ver todas (18)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Psicologia e de Ciências da Educação da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-11 às 23:15:32 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias