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The effect of olive leaves supplementation on the feed digestibility, growth performances of pigs and quality of pork meat

Título
The effect of olive leaves supplementation on the feed digestibility, growth performances of pigs and quality of pork meat
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
Fatima Paiva Martins
(Autor)
FCUP
Susana Barbosa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Vitor Pinheiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Jose Luis Mourao
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Divanildo Outor Monteiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Meat ScienceImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 82
Páginas: 438-443
ISSN: 0309-1740
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-H76
Abstract (EN): The influence of olive leaves supplementation on feed digestibility, growth performance of pigs and pork meat quality was investigated. Pigs fed diets with olive leaves at 5% (OL5) and 10% (OL10) levels had lower daily weight gain (DG) and daily feed intake (DFI) than pigs fed a conventional diet (OL0) but differences were not observed between groups fed with the different quantities of leaves. Additionally, pigs fed diets with leaves had the worst feed:gain ratio and showed a decrease in overall backfat. Chops from pigs fed the leaf diets had lower peroxide (PV) and conjugated diene (CD) contents than chops from pigs fed conventional diets. Moreover, chops from pigs fed with the higher quantity of leaves also showed a lower drip loss. After a storage period of 8 days at 4 degrees C, meat obtained from both OL5 and OL10 animals also differed (P < 0.05) in PV and %CD values from those fed a conventional diet. Since the fatty acid composition of the longissimus muscles was not different, differences in oxidative stability could only be explained by the significantly higher alpha-tocopherol concentration in intramuscular fat and backfat in pigs fed with olive leaf diets.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: mpmartin@fc.up.pt
Nº de páginas: 6
Documentos
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