Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Microbiological profile of maize and rye flours, and sourdough used for the manufacture of traditional Portuguese bread

Microbiological profile of maize and rye flours, and sourdough used for the manufacture of traditional Portuguese bread

Título
Microbiological profile of maize and rye flours, and sourdough used for the manufacture of traditional Portuguese bread
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
João M. Rocha
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Food MicrobiologyImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 31 1
Páginas: 72-88
ISSN: 0740-0020
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-7V2
Abstract (EN): A thorough microbiological study of maize and rye flours, and sourdoughs obtained therefrom for eventual manufacture of broa - a dark sour bread typical in Northern Portugal, following artisanal practices, was carried out. Towards this purpose, samples were supplied by 14 artisanal producers, selected from 4 sub-regions, during two periods of the year. Total viable counts, as well as viable mesophilic and thermophilic microorganisms, yeasts and molds, Gram(-) rods, endospore-forming and non-sporing Gram(+) rods, and catalase(+) and catalase(-) Gram(+) cocci were assayed for. The comprehensive experimental dataset unfolded a unique and rather complex wild microflora in flours and sourdoughs throughout the whole region, which did not discriminate among sub-regions or seasons, or flour source for that matter. However, fermentation played a major role upon the numbers of the various microbial groups: the viable counts of yeasts, lactobacilli, streptococci, lactococci, enterococci and leuconostocs increased, whereas those of molds, Enterobacteriaceae, Pseudomonadaceae, staphylococci and micrococci decreased.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 17
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Fatty acid composition of non-starch and starch neutral lipid extracts of Portuguese sourdough bread (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
João M. Rocha; Paavo J. Kalo; F. Xavier Malcata
Composition of neutral lipid classes and content of fatty acids throughout sourdough breadmaking (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
João M. Rocha; Paavo J. Kalo; F. Xavier Malcata
Behavior of the complex micro-ecology in maize and rye flour and mother-dough for Broa throughout storage (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
F. Xavier Malcata; João M. Rocha

Da mesma revista

On the microbiology of Serra da Estrela cheese: geographical and chronological considerations (2000)
Artigo em Revista Científica Internacional
Tavaria, FK; F. Xavier Malcata
Norovirus, hepatitis A virus and enterovirus presence in shellfish from high quality harvesting areas in Portugal (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joao R Mesquita; Lisa Vaz; Sonia Cerqueira; Fernanda Castilho; Ricardo Santos; Silvia Monteiro; Carmen F Manso; Jesus L Romalde; Maria Sao J Jose Nascimento
Multiplex PCR identification and culture-independent quantification of Bacillus licheniformis by qPCR using specific DNA markers (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Almeida, E; Claudia Alexandra dos Reis Serra; Albuquerque, P; Guerreiro, I; Oliva Teles, A; Enes, P; Fernando Tavares
Influence of native lactic acid bacteria on the microbiological, biochemical and sensory profiles of Serra da Estrela cheese (2004)
Artigo em Revista Científica Internacional
Macedo, AC; Tavares, TG; F. Xavier Malcata
Influence of bacterial dynamics upon the final characteristics of model Portuguese traditional cheeses (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pereira, CI; Graca, JA; Ogando, NS; Gomes, AMP; F. Xavier Malcata

Ver todas (10)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-24 às 04:16:36 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico