Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Physiological changes during simulated live transport of Cancer pagurus and recovery in holding tanks

Physiological changes during simulated live transport of Cancer pagurus and recovery in holding tanks

Título
Physiological changes during simulated live transport of Cancer pagurus and recovery in holding tanks
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
barrento, s
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
marques, a
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Aquaculture ResearchImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 43
Páginas: 1415-1426
ISSN: 1355-557X
Editora: Wiley-Blackwell
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Agricultura, silvicultura e pescas
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-6C7
Abstract (EN): The trade of live Cancer pagurus in Portugal is totally dependent on imports, mainly from UK. Animals are transported for 4858 h in conditions that promote high mortalities (4060%) due to cumulative stressors. The present work aimed to optimize transport, by comparing the physiological responses of edible crab during different simulated live shipment systems for 48 h and recovery conditions: (a) immersed crabs at 12 degrees C; and (b) air-exposed crabs at 4 degrees C and subsequent recovery at 16 degrees C with and without pre-acclimation. Both simulated transport systems induced physiological stress, culminating in 25% mortality in immersed conditions and only 4% in air-exposed conditions. Both systems elicited anaerobic responses marked by hyperglycaemia and increased l-lactate concentration in haemolymph. At the end of the recovery period only air-exposed animals resumed to l-lactate and pH control values, the lowest mortality was achieved with crabs acclimated at the lowest temperature (from 6 to 16 degrees C at 1.5 degrees C/h). Overall, results showed that crabs can be transported in air-exposed conditions at 4 degrees C and acclimated from 6 to 16 degrees C and reach similar physiological conditions than the traditional transport in immersed conditions at 12 degrees C.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: sarixbarrento@gmail.com
Nº de páginas: 12
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

The trade of live crustaceans in Portugal: space for technological improvements (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
barrento, s; marques, a; pedro, s; vaz-pires, p; nunes, ml
Nutritional Quality of the Edible Tissues of European Lobster Homarus gammarus and American Lobster Homarus americanus (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
barrento, s; marques, a; teixeira, b; vaz-pires, p; nunes, ml
Macro and trace elements in two populations of brown crab Cancer pagurus: Ecological and human health implications (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
barrento, s; marques, a; teixeira, b; anacleto, p; carvalho, ml; vaz-pires, p; nunes, ml
Influence of Season and Sex on the Contents of Minerals and Trace Elements in Brown Crab (Cancer pagurus, Linnaeus, 1758) (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
barrento, s; marques, a; teixeira, b; carvalho, ml; vaz-pires, p; nunes, ml

Ver todas (9)

Da mesma revista

Water temperature does not affect protein sparing by dietary carbohydrate in Senegalese sole (Solea senegalensis) juveniles (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ines Guerreiro; Helena Peres; Carolina Castro; Amalia Perez Jimenez; Manuela Castro Cunha; Aires Oliva Teles
Short-term metabolic responses of gilthead seabream, Sparus aurata, fed diets with different protein and protein: Energy levels (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Paulino, RR; Diogenes, AF; de Oliveira, KRB; Orlando, TM; Rosa, PV; Peres, H; Oliva Teles, A
Regulation of gene expression associated with LC-PUFA metabolism in juvenile tambaqui (Colossoma macropomum) fed different dietary oil sources (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ferraz, RB; Modesto, ALS; Cunha, I; Ozorio, R; O'Sullivan, FLA; Salaro, AL; Monroig, O; Filipe F C Castro

Ver todas (34)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-15 às 23:17:37 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico