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Effect of dietary fibre and MTGase on the quality of mackerel surimi gels

Título
Effect of dietary fibre and MTGase on the quality of mackerel surimi gels
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2009
Autores
cardoso, c
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
mendes, r
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 89
Páginas: 1648-1658
ISSN: 0022-5142
Editora: Wiley-Blackwell
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-GRN
Abstract (EN): BACKGROUND: The effects of microbial transglutaminase (MTGase; 5 g kg(-1)) and dietary fibre (inner pea fibre and chicory root inulin, 20 and 40 g kg(-1)) on gels from surimi made with Atlantic (Scomber scombrus) and chub mackerel (Scomber japonicus) were studied with the purpose of achieving a better understanding of the underlying phenomena and improving gels. RESULTS: MTGase addition improved textural properties (namely, cohesiveness increased from 0.19-0.41 to 0.59-0.72) and increased PH and water-holding capacity (WHC). Moreover, MTGase reduced the elastic and viscous modules and darkened gels; protein solubility declined, meaning greater protein aggregation, according to electropherograms. MTGase had no unequivocal effect upon the gels' microstructure. Pea fibre increased hardness (an increase of almost 60% with 40 g kg(-1)) and related parameters, the elastic and viscous modules and WHC. Pea fibre reduced extractable protein in sodium dodecyl sulfate and urea (in the absence of MTGase) as well. Scanning electron microscopy revealed different structures for gels containing pea fibre. Regarding inulin, it worsened textural quality and WHC. CONCLUSION: A combination of MTGase and pea fibre can improve a poor quality surimi. (C) 2009 Society of Chemical Industry
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: ccardoso@ipimar.pt
Nº de páginas: 11
Documentos
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