Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > DETERMINATION OF LEAD AND ALUMINUM IN PORT WINE BY ELECTROTHERMAL ATOMIC-ABSORPTION SPECTROMETRY

DETERMINATION OF LEAD AND ALUMINUM IN PORT WINE BY ELECTROTHERMAL ATOMIC-ABSORPTION SPECTROMETRY

Título
DETERMINATION OF LEAD AND ALUMINUM IN PORT WINE BY ELECTROTHERMAL ATOMIC-ABSORPTION SPECTROMETRY
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1992
Autores
BASTOS, ML
(Autor)
FFUP
CARDOSO, MI
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
FERREIRA, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
SOARES, ME
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 7
Páginas: 1281-1285
ISSN: 0267-9477
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-NZ9
Abstract (EN): Methods for the determination of lead and aluminium in port wine by electrothermal atomic absorption spectrometry based on the stabilized temperature platform furnace concept are described Except for the dilution step, no sample preparation was required, thereby enabling the direct determination of the elements with little chance of contamination. The determinations were performed in the line arrange 1.9-100 mug l-1 for lead and 1.6-50 mug l-1 for aluminium in the port wine samples, after appropriate dilution (usually 1 +9 for lead and 1 + 24 for aluminium). These correspond to detection limits of 19 and 40 mug l-1 for lead and aluminium, respectively, in undiluted samples. The precision was better than 4% (at a concentration level of about 25 mug l-1) for lead and 3% (at a concentration level of about 35 mug l-1) for aluminium. The comparison of the results obtained for 18 port wine samples by direct interpolation of a calibration graph prepared with aqueous standard solutions and by the standard additions method produced shifts that were always less than 10% for lead and 8% for aluminium. The simplicity and rapidity of each analysis (a graphite furnace programme time of 159 s for lead and 85 s for aluminium) makes this method most attractive for routine analysis.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 5
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Suitability of the Compton-to-Rayleigh ratio in X-ray fluorescence spectroscopy: hydroxyapatite-based materials characterization (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sofia Pessanha; Sara Silva; Joaquim L. Martins; José Paulo Santos; João M. Silveira
Spectrometric determination of silicon in food and biological samples: an interlaboratory trial (2000)
Artigo em Revista Científica Internacional
Van Dyck, K; Robberecht, H; Van Cauwenbergh, R; Deelstra, H; Arnaud, J; Willemyns, L; Benijts, F; Centeno, JA; Taylor, H; Soares, ME; Bastos, ML; Ferreira, MA; D'Haese, PC; Lamberts, LV; Hoenig, M; Knapp, G; Lugowski, SJ; Moens, L; Riondato, J; Van Grieken, R...(mais 4 autores)
Mass discrimination in dynamic reaction cell (DRC)-ICP-mass spectrometry (2003)
Artigo em Revista Científica Internacional
Vanhaecke, F; Balcaen, L; Deconinck, I; De Schrijver, I; Marisa M R Almeida; Moens, L
Interfacing multisyringe flow injection analysis to flame atomic emission spectrometry: an intelligent system for automatic sample dilution and determination of potassium (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ines I G S Almeida; Marcela A Segundo; Jose L F C Lima; Antonio O S S Rangel

Ver todas (11)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-08-23 às 04:02:25 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico