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Strategies for increased adherence to the Mediterranean or healthy diet in university food services: a systematic review

Título
Strategies for increased adherence to the Mediterranean or healthy diet in university food services: a systematic review
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2025
Autores
Silva, Sofia S.
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rocha, Ada
(Autor)
FCNAUP
Viegas, C.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 76
Páginas: 239-264
ISSN: 0963-7486
Editora: Taylor & Francis
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-018-TKY
Abstract (EN): The Mediterranean diet (MD) has been recognised as a healthy and sustainable diet model. Despite this, current eating habits diverge significantly from established dietary recommendations, namely the MD among young university students. The eating habits of young people are characterised by a high consumption of energy-dense foods and a low consumption of vegetables and fruit. Thus, university canteen food services are essential in promoting a healthy and sustainable diet. This systematic review aimed to identify the strategies for promoting adherence to the MD and healthy diets in Higher Education food service. This systematic review was based on the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analyses (PRISMA). Of the 39 studies that were retrieved, all focused on strategies to improve healthy eating, and none specifically used the term ¿Mediterranean¿. Studies were conducted in different countries worldwide. Architectural nudges, discounts on healthy food and nutritional information were identified as successful strategies, especially among females and students with higher nutrition education. A combination of nudging strategies in food service is a promising way to promote healthier food habits. © 2025 Taylor & Francis Group, LLC.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 25
Documentos
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