Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Antioxidant activity and bioactive compounds of ten Portuguese regional and commercial almond cultivars

Antioxidant activity and bioactive compounds of ten Portuguese regional and commercial almond cultivars

Título
Antioxidant activity and bioactive compounds of ten Portuguese regional and commercial almond cultivars
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Joao C M Barreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Jose Alberto Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 46 6
Páginas: 2230-2235
ISSN: 0278-6915
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-YSY
Resumo (PT): The antioxidant properties of different almond cultivars (cv.), either regional (Casanova, Duro Italiano, Molar, Orelha de Mula and Pegarinhos cv.) or commercial (Ferraduel, Ferranhês, Ferrastar and Guara cv.) were evaluated through several chemical and biochemical assays: DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical scavenging activity, reducing power, inhibition of β-carotene bleaching, inhibition of oxidative hemolysis in erythrocytes, induced by 2,2′-azobis(2-amidinopropane)dihydrochloride (AAPH), and inhibition of thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) formation in brain cells, all used as models for the lipid peroxidation damage in biomembranes. The EC50 values were calculated for all the methods in order to evaluate the antioxidant efficiency of each almond cultivar. Bioactive compounds such as phenols and flavonoids were also obtained and correlated to antioxidant activity. The results obtained were quite heterogeneous, revealing significant differences among the cultivars assayed. Duro Italiano cv. revealed better antioxidant properties, presenting lower EC50 values in all assays, and the highest antioxidants contents. The protective effect of this cultivar on erythrocyte biomembrane hemolysis was maintained during 4 h. <br> <br> Keywords: Almond; Antioxidants; Scavenging effects; Peroxidation; Hemolysis inhibition <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6P-4S03RJV-1&_user=2460038&_coverDate=06%2F30%2F2008&_rdoc=44&_fmt=high&_orig=browse&_srch=doc-info(%23toc%235036%232008%23999539993%23688804%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5036&_sort=d&_docanchor=&_ct=56&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=eea4db8b80df916638d68da8b9aa4487"> Texto integral </a> <br> <br>
Abstract (EN): The antioxidant properties of different almond cultivars (cv.), either regional (Casanova, Duro Italiano, Molar, Orelha de Mula and Pegarinhos cv.) or commercial (Ferraduel, Ferranhes, Ferrastar and Guara cv.) were evaluated through several chemical and biochemical assays: DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical scavenging activity, reducing power, inhibition of beta-carotene bleaching, inhibition of oxidative hemolysis in erythrocytes, induced by 2,2'-azobis(2-amidinopropane)dihydrochloride (AAPH), and inhibition of thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) formation in brain cells, all used as models for the lipid peroxidation damage in biomembranes. The EC50 values were calculated for all the methods in order to evaluate the antioxidant efficiency of each almond cultivar. Bioactive compounds such as phenols and flavonoids were also obtained and correlated to antioxidant activity. The results obtained were quite heterogeneous, revealing significant differences among the cultivars assayed. Duro Italiano cv. revealed better antioxidant properties, presenting lower EC50 values in all assays, and the highest antioxidants contents. The protective effect of this cultivar on erythrocyte biomembrane hemolysis was maintained during 4 h.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Free radical scavenging activity of different almond (Prunus dulcis) varieties (2007)
Outras Publicações
Joao C M Barreira; Isabel C F R Ferreira; Beatriz Oliveira; Jose Alberto Pereira
Vitamin E Profile as a Reliable Authenticity Discrimination Factor between Chestnut (Castanea sativa Mill.) Cultivars (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joao C M Barreira; Rita C Alves; Susana Casal; Isabel C F R Ferreira; Beatriz B P P Oliveira; Jose Alberto Pereira
Supervised Chemical Pattern Recognition in Almond (Prunus dulcis) Portuguese PDO Cultivars: PCA- and LDA-Based Triennial Study (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joao C M Barreira; Susana Casal; Isabel C F R Ferreira; Antonio M Peres; Jose Alberto Pereira; Beatriz B P P Oliveira
Sugars Profiles of Different Chestnut (Castanea sativa Mill.) and Almond (Prunus dulcis) Cultivars by HPLC-RI (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joao C M Barreira; Jose Alberto Pereira; Beatriz B P P Oliveira; Isabel C F R Ferreira
Nutritional, Fatty Acid and Triacylglycerol Profiles of Castanea sativa Mill. Cultivars: A Compositional and Chemometric Approach (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joao C M Barreira; Susana Casal; Isabel C F R Ferreira; Beatriz B P P Oliveira; Jose Alberto Pereira

Ver todas (7)

Das mesmas áreas científicas

Polyphenols and Human Health: A Prospectus (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Francesco Visioli; Catalina A Alarcon De La Lastra; Cristina Andres Lacueva; Michael Aviram; Conceicao Calhau; Alfredo Cassano; Massimo D'Archivio; Ana Faria; Gaelle Fave; Vincenzo Fogliano; Rafael Llorach; Paola Vitaglione; Mario Zoratti; Marvin Edeas
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Food authentication by PCR-based methods (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Isabel Mafra; Isabel M P L V O Ferreira; Beatriz B P P Oliveira

Ver todas (108)

Da mesma revista

Synephrine: From trace concentrations to massive consumption in weight-loss (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Luciana Grazziotin Rossato; Vera Marisa Costa; Renata Pereira Limberger; Maria de Lourdes Bastos; Fernando Remiao
Corrigendum to "Protective effects of xanthohumol against the genotoxicity of heterocyclic aromatic amines MeIQx and PhIP in bacteria and in human hepatoma (HepG2) cells (vol 50, pg 949, 2012)" (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Viegas, Olga; Bojana Zegura; Marko Pezdric; Matjaz Novak; Ferreira, Isabel M P L V O; Pinho, Olívia; Metka Filipic
Are current analytical methods suitable to verify VITAL (R) 2.0/3.0 allergen reference doses for EU allergens in foods? (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Holzhauser, T; Johnson, P; Hindley, JP; O'Connor, G; Chan, CH; Joana Costa; Faeste, CK; Hirst, BJ; Lambertini, F; Miani, M; Robert, MC; Roder, M; Ronsmans, S; Bugyi, Z; Tomoskozi, S; Flanagan, SD
Antioxidant and pro-oxidant activities of carotenoids and their oxidation products (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, D; Freitas, M; Silva, AMS; Felix Carvalho; Eduarda Fernandes
Amanita phalloides poisoning: Mechanisms of toxicity and treatment (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Garcia, J; Costa, VM; Carvalho, A; Baptista, P; de Pinho, PG; Maria de Lourdes Bastos; Felix Carvalho

Ver todas (86)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-27 às 17:27:01 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico