Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Dracaena draco L. fruit: Phytochemical and antioxidant activity assessment

Dracaena draco L. fruit: Phytochemical and antioxidant activity assessment

Título
Dracaena draco L. fruit: Phytochemical and antioxidant activity assessment
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Branca M Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Rui P Santos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lidia S Mendes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose A Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Marcia Carvalho
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 44 1
Páginas: 2182-2189
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde > Ciências farmacológicas > Farmacognosia
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-P4G
Abstract (EN): The present study reports for the first time the metabolite profile and antioxidant activity of aqueous extract obtained from Dracaena draco L. fruit. Volatiles profile was determined by HS-SPME/GC-IT-MS, with 9 compounds being identified, distributed by several distinct chemical classes: 1 alcohol, 3 aldehydes, 2 carotenoid derivatives, and 3 terpenic compounds. Aldehydes constituted the most abundant class in this exotic berry, representing 59% of total identified volatile compounds. Phenolics profile was determined by HPLC/DAD and 5 constituents were identified: 5-O-caffeoylquinic, 3,5-O-dicaffeoylquinic, ferulic and sinapic acids, and quercetin-3-O-rutinoside. The major phenolic compound is quercetin-3-O-rutinoside, comprising 42% of the total phenolic content. Organic acids composition was also characterized, by HPLC-UV, and oxalic, citric, L-ascorbic, malic, quinic and shikimic acids were determined. The most abundant is quinic acid, representing 39% of the total organic acid content. The antioxidant potential of this matrix was assessed by (i) reducing power of Fe3+/ferricyanide complex, (ii) scavenging effect on DPPH free radicals, and (iii) ability to inhibit the 2,2'-azobis(2-amidinopropane) dihydrochloride (AAPH)-induced oxidative hemolysis in human erythrocytes. Strawberry (Fragaria x ananassa Duch. cv. Camarosa) extract was used for comparison purposes. All assay models showed remarkable concentration dependent antioxidant activity, reducing power and radical scavenging efficiency for D. draco fruit, being invariably higher than that of strawberry extract. This is the first report showing that D. draco fruit is a promising new antioxidant agent.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Phytochemical profiles and inhibitory effect on free radical-induced human erythrocyte damage of Dracaena draco leaf: A potential novel antioxidant agent (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rui P Santos; Lidia S Mendes; Branca M Silva; de Pinho, PG; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Jose A Pereira; Marcia Carvalho

Das mesmas áreas científicas

Inhibitory effect of Lavandula viridis on Fe2+-induced lipid peroxidation, antioxidant and anti-cholinesterase properties (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Patricia Costa; Sandra Goncalves; Paula B Andrade; Patricia Valentao; Anabela Romano
In vitro studies to assess the antidiabetic, anti-cholinesterase and antioxidant potential of Spergularia rubra (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Juliana Vinholes; Clara Grosso; Paula B Andrade; Angel Gil Izquierdo; Patricia Valentao; de Pinho, PG; Federico Ferreres
Green tea: A promising anticancer agent for renal cell carcinoma (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marcia Carvalho; Carmen Jeronimo; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva
First Report on Cydonia oblonga Miller Anticancer Potential: Differential Anti proliferative Effect against Human Kidney and Colon Cancer Cells (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marcia Carvalho; Branca M Silva; Renata Silva; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Maria L Bastos
Effects induced by the nodulation with Bradyrhizobium japonicum on Glycine max (soybean) metabolism and antioxidant potential (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Carla Couto; Luis R Silva; Patricia Valentao; Encarna Velazquez; Alvaro Peix; Paula B Andrade

Ver todas (8)

Da mesma revista

Valorisation of natural extracts from marine source focused on marine by-products: A review (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ferraro, V; Cruz, IB; Jorge, RF; F. Xavier Malcata; Pintado, ME; Castro, PML
Updating the research on prodelphinidins from dietary sources (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Teixeira, N; Nuno Mateus; Victor de Freitas
The botanical profile, phytochemistry, biological activities and protected-delivery systems for purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.): An up-to-date review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jiang, T; Ye, SX; Liao, W; Wu, MC; He, JR; Nuno Mateus; Oliveira, H
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva
Producing more with less: Strategies and novel technologies for plant-based food biofortification (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Susana M P Carvalho; Marta W Vasconcelos

Ver todas (125)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-17 às 05:12:55 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico