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The Triumph of the blue in nature and in Anthropocene

Título
The Triumph of the blue in nature and in Anthropocene
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Pina, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Basilio, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Parola, AJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Melo, MJ
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana Oliveira
(Autor)
FCUP
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Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
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Revista
Título: Dyes and PigmentsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 210
ISSN: 0143-7208
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-JN2
Abstract (EN): Blue was the last color to be spread in Nature by the anthocyanins present in angiosperms, and the last color to be managed by Humans in Anthropocene. Blue also appears in a small number of algae, fungi, and bacteria, but these living beings have very little to do with the profusion of a natural blue hue. Humanity took many long years to figure out how to reproduce and use blue -the classic example of which is indigo dye, extracted from plants like the Indigofera tinctoria. However, even simple anthocyanins are not capable of achieving blue. Plants had to develop strategies to fix this color, mainly by intramolecular copigmentation in acylated anthocyanins and complexation with metals, as in metalloanthocyanins. Blue was absent in the first paleolithic cave paintings. Those depictions were made using reds, yellows, and blacks of all hues, but no blue. In addition, blue LEDs and LASERs came later after red and green. It was only at the end of the 20th century that genetic engineering was able to create blue flowers adapted to the markets to meet consumer demands. Food and beverage producers continue to look for a natural blue as an alternative to synthetic colorants. Blue remained a second-rate color in the West for a long time. Despite that fact, in many countries blue is now the preferred color. In this review we track the appearance of blue in Nature and in the Anthropocene.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 17
Documentos
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