Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > ICP-MS multi-element analysis of wine samples - a comparative study of the methodologies used in two laboratories

ICP-MS multi-element analysis of wine samples - a comparative study of the methodologies used in two laboratories

Título
ICP-MS multi-element analysis of wine samples - a comparative study of the methodologies used in two laboratories
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2002
Autores
Marisa M R Almeida
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Vasconcelos, MTSD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Barbaste, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Medina, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 374
Páginas: 314-322
ISSN: 1618-2642
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-N1P
Abstract (EN): A comparison of the performance of the methodologies used in two distinct laboratories (Lab A and Lab B) for multi-element analysis in different wines was carried out. ICP-MS apparatus (quadrupole mass analyzers) of different brands as well as different wine pre-treatments were used. At Lab A, a pre-treatment by UV-irradiation was performed. At Lab B, a micro-concentric nebulizer was used for direct analysis of the wine. Twenty-six elements (Li, V, Co, Ni, Cu, Zn, Ga, As, Rb, Sr, Ba, La, Ce, Pr, Nd, Sm, Eu, Gd, Tb, Dy, Ho, Er, Tin, Yb, Lu, and Pb) were measured in common at the two labs in three different wine samples (red and white Bordeaux table wines and Port wine) and the results were compared. The two methodologies provided similar LODs and similar precisions, with RSDs of 0.5-5%, for most of the elements. The recovery percentages were 85-120% at Lab A for the three wines, and 78-119% at Lab B for the Bordeaux wines, validating the accuracy of the methods used. Comparable results were obtained at both labs for ten elements (Li, V, Co, Ni, Cu, Zn, Rb, Sr, Ba, and Pb) in the three selected wines; the differences were lower than 10% in most cases. For REEs, the differences observed were slightly higher, but still in the acceptable range due to the sub-ppb levels involved. The results obtained for As and Ga were not comparable, due to methodological influence. A comparison through linear least-squares adjustment indicated that the results obtained by the two labs were linearly correlated (correlation coefficient =0.997) but statistically different as the slope was slightly, but significantly different from one, for a confidence level of 95% (the intercept was statistically identical to zero in any case). In the future, strictly more identical results can be achieved by using a reference wine sample.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Gold nanoparticles for the development of clinical diagnosis methods (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Pedro Baptista; Eulalia Pereira; Peter Eaton; Goncalo Doria; Adelaide Miranda; Ines Gomes; Pedro Quaresma; Ricardo Franco
Formation of pyranoanthocyanins in red wines: a new and diverse class of anthocyanin derivatives (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Victor de Freitas; Nuno Mateus
European analytical column number 50 (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Razic, S; Marcela A Segundo; Turner, D; Miro, M; Baeumner, AJ
European analytical column number 49 (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ra¸i¿, S; Marcela A Segundo; Vogel, M
European analytical column number 48 (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Razic, S; Marcela A Segundo

Ver todas (70)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-25 às 23:37:03 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico