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Estimating hydroxytyrosol-tyrosol derivatives amounts in cv. Cobrancosa olive oils based on the electronic tongue analysis of olive paste extracts

Título
Estimating hydroxytyrosol-tyrosol derivatives amounts in cv. Cobrancosa olive oils based on the electronic tongue analysis of olive paste extracts
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Marx, IMG
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Veloso, ACA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Pereira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Peres, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 147
ISSN: 0023-6438
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00T-TXV
Abstract (EN): The estimation of hydroxytyrosol-tyrosol derivatives amounts in olive oils through the analysis of olive pastes collected during malaxation is of utmost relevance due to the relationship with the oils' health claim regarding the protection of blood lipids from oxidative stress. Olive pastes were collected during the industrial extraction of cv. Cobrancosa oils (0-60 min; 22-34 degrees C). Total phenolic contents of pastes' extracts were assessed (2800-5400 mg GAE/kg paste). Oils were laboratory-extracted from each paste and, after acid hydrolysis, the contents of hydroxytyrosol and tyrosol derivatives as their sum were determined (25-135, 62-120 and 68-255 mg/kg oil). Olive paste extracts were analyzed with a lab-made potentiometric electronic tongue. The device enabled estimating the total phenolic contents of the pastes (internal-validation: correlation coefficient 392 mg GAE/kg). Moreover, the electronic tongue allowed a more satisfactory indirect estimation of the total secoiridoids derivatives amounts of the oils (internal-validation: correlation coefficient 0.91, root mean square error < 25 mg/kg), based on the olive pastes' potentiometric profiles, without requiring the oils' posteriori invasive/destructive analysis. Thus, the electronic tongue could be foreseen as a potential tool for anticipating the health claim fulfilment during oils industrial extraction.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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