Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > THE EFFECT OF INTERNAL THERMAL-GRADIENTS ON THE RELIABILITY OF SURFACE MOUNTED FULL-HISTORY TIME-TEMPERATURE INDICATORS

THE EFFECT OF INTERNAL THERMAL-GRADIENTS ON THE RELIABILITY OF SURFACE MOUNTED FULL-HISTORY TIME-TEMPERATURE INDICATORS

Título
THE EFFECT OF INTERNAL THERMAL-GRADIENTS ON THE RELIABILITY OF SURFACE MOUNTED FULL-HISTORY TIME-TEMPERATURE INDICATORS
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1990
Autores
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 14
Páginas: 481-497
ISSN: 0145-8892
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-RBT
Abstract (EN): A simple analytical expression aimed at assessing the theoretical reliability of a full-history time-temperature indicator placed on the surface of a food item as a predictor of the remaining shelf-life in the presence of heat transfer limitations within the food is obtained. Such expression, which depends on three dimensionless parameters only, can be written as a univariate function of a single parameter containing the thermal properties of the food via a suitable algebraic scaling. The derivation of the relevant formulae is based on the integration of a generic quality function across the slab-shaped food item under the assumption that the temperature on the surface of the food undergoes a sinusoidal variation with time. The analysis reported is useful because it provides a quick estimate of the effect of the thermal diffusivity of the food on the relative error associated with the use of a TTI when the activation energies of the food and the indicator are matched (as should happen in the idealistic case) under realistic environmental conditions of storage.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 17
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Dinoflagellates: unique microalgae for sustained supply of bioactive compounds (2018)
Poster em Conferência Nacional
F. Xavier Malcata; Joana L. Assunção; A. Catarina Guedes
Characterization of probiotic strains of the epiphytic microflora of table olives (2013)
Poster em Conferência Nacional
Cátia Peres; M. Alves; L. Moreira; A. Hernandez-Mendoza; M. R. Bronze; Cidália Peres; F. Xavier Malcata
TEMPERATURE EFFECTS ON LOSS OF BIOMASS OVERNIGHT BY NANNOCHLOROPSIS OCEANICA (2019)
Poster em Conferência Internacional
F. Xavier Malcata; M. Carneiro; G. Chini Zittelli; C. Faraloni; B. Cicchi; H. Pereira; J. Varela; G. Torzillo

Ver todas (497)

Da mesma revista

Viability of Bifidobacterium lactis and Lactobacillus acidophilus in milk: Sodium chloride concentration and storage temperature (1998)
Artigo em Revista Científica Internacional
Gomes, AMP; Teixeira, MGM; F. Xavier Malcata
The Effects of Selected Brominated and Chlorinated Chemicals on Pseudomonas fluorescens Planktonic Cells and Flow-Generated Biofilms (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
J. Malheiro; P. Araújo; I. Machado; M. Lemos; F. Mergulhão; L. Melo; M. Simões
The effect of modified atmosphere packaging on the microbial ecology in Requeijao, a Portuguese whey cheese (2000)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pintado, ME; F. Xavier Malcata
THE ANTIMICROBIAL EFFECT OF ESSENTIAL OILS AGAINST LISTERIA MONOCYTOGENES IN SOUS VIDE COOK-CHILL BEEF DURING STORAGE (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Gouveia, AR; Alves, M; de Almeida, JMMM; Monteiro Silva, F; Gonzalez Aguilar, G; Silva, JA; Saraiva, C
Proteolysis and biogenic amine formation in sterilized Edam-type curd slurry inoculated with probiotic strains (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Mohamed Abdel Hamid Rabie; Ali A. Abdel Galeel; Francisco Xavier Malcata

Ver todas (13)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-27 às 15:20:29 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico