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Hydrolysis of whey proteins by proteases extracted from Cynara cardunculus and immobilized onto highly activated supports

Título
Hydrolysis of whey proteins by proteases extracted from Cynara cardunculus and immobilized onto highly activated supports
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2001
Autores
Lamas, EM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Barros, RM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Balcao, VM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 28
Páginas: 642-652
ISSN: 0141-0229
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-VHR
Abstract (EN): Blends of cardosins A and B, enzymes present in aqueous extracts of the flowers of the thistle (Cynara cardunculus L.) have for long been used as rennets by the cheesemaking industry in the Iberian peninsula. These dimeric proteases are present in the stigma: and stylets of said flowers, and an thought to play a role in sexual reproduction of the plant. In the present research effort, production of cardosin derivatives (starting from a crude extract), encompassing full stabilization of their dimeric structure, has been attempted via covalent, multi-subunit immobilization onto highly activated agarose-glutaraldehyde supports. Boiling such enzyme derivatives in the presence of sodium dodecyl sulfate and beta -mercaptoethanol did not lead to leaching of enzyme, thus proving the effectiveness of the attachment procedure. Furthermore, derivatives prepared under optimal conditions presented ca. half the specific activity of the enzyme in soluble form, and were successfully employed at lab-scale trials to perform (selective) hydrolysis of alpha -lactalbumin, one of the major proteins in bovine whey.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
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