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Microbiological, rheological and sensory characterization of Portuguese model cheeses manufactured from several milk sources

Título
Microbiological, rheological and sensory characterization of Portuguese model cheeses manufactured from several milk sources
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Pereira, CI
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Franco, MI
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gomes, AMP
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 44 1
Páginas: 2244-2252
ISSN: 0023-6438
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-JFR
Abstract (EN): In attempts to somehow standardize Portuguese traditional cheeses, a better understanding of the physicochemical changes that take place during ripening is mandatory especially in what pertains to the role played by their main vectors (viz, milk, rennet and microflora). Hence, model cheeses were designed and experimentally manufactured - using three different milk sources, inoculated with well-defined starter cultures - comprising one Lactococcus and one Lactobacillus sp. (or a mixture of both), and coagulated with rennet from either animal or plant origin; such a combination of parameters makes this work a meaningful extension of previous work with related cheese matrices, especially because wild strains were employed. Assessment over a 60 d-period of the gross chemical composition, as well as of microbiological features, rheological properties and sensory textural descriptors allowed one to establish correlations between viscoelastic properties and organoleptic attributes. The importance of pH, fat, protein and water content upon texture evolution, coupled with the effect of animal versus plant rennet upon G' and G '', and the contribution of Lactococcus lactis to odour development were experimentally elucidated.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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