Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Malnutrition and Sarcopenia Combined Increases the Risk for Mortality in Older Adults on Hemodialysis

Malnutrition and Sarcopenia Combined Increases the Risk for Mortality in Older Adults on Hemodialysis

Título
Malnutrition and Sarcopenia Combined Increases the Risk for Mortality in Older Adults on Hemodialysis
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Macedo, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Santin, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Avesani, CM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 8
ISSN: 2296-861X
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-HKA
Abstract (EN): Aim: Sarcopenia and malnutrition are highly prevalent in older adults undergoing hemodialysis (HD) and are associated with negative outcomes. This study aimed to evaluate the role of sarcopenia and malnutrition combined on the nutritional markers, quality of life, and survival in a cohort of older adults on chronic HD. Methods: This was an observational, longitudinal, and multicenter study including 170 patients on HD aged >60 years. Nutritional status was assessed by 7-point-subjective global assessment (7p-SGA), body composition (anthropometry and bioelectrical impedance), and appendicular skeletal muscle mass (Baumgartner's prediction equation). Quality of life was assessed by KDQoL-SF. The cutoffs for low muscle mass and low muscle strength established by the 2019 European Working group on sarcopenia for Older People (EWGSOP) were used for the diagnosis of sarcopenia. Individuals with a 7p-SGA score ¿5 were considered malnourished, individuals with low strength or low muscle mass were pre-sarcopenic, and those with low muscle mass and low muscle strength combined as sarcopenic. The sample was divided into four groups: sarcopenia and malnutrition; sarcopenia and no-malnutrition; no-sarcopenia with malnutrition; and no-sarcopenia and no-malnutrition. Follow-up for survival lasted 23.5 (12.2; 34.4) months. Results: Pre-sarcopenia, sarcopenia, and malnutrition were present in 35.3, 14.1, and 58.8% of the patients, respectively. The frequency of malnutrition in the group of patients with sarcopenia was not significantly higher than in the patients without sarcopenia (66.7 vs. 51.2%; p = 0.12). When comparing groups according to the occurrence of sarcopenia and malnutrition, the sarcopenia and malnutrition group were older and presented significantly lower BMI, calf circumference, body fat, phase angle, body cell mass, and mid-arm muscle circumference. In the survival analysis, the group with sarcopenia and malnutrition showed a higher hazard ratio 2.99 (95% CI: 1.23: 7.25) for mortality when compared to a group with no-sarcopenia and no-malnutrition. Conclusion: Older adults on HD with sarcopenia and malnutrition combined showed worse nutritional parameters, quality of life, and higher mortality risk. In addition, malnutrition can be present even in patients without sarcopenia. These findings highlight the importance of complete nutritional assessment in patients on dialysis. © Copyright © 2021 Macedo, Amaral, Rodrigues, Santin and Avesani.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
Macedo_et_al-2021-Frontiers_in_Nutrition 465.66 KB
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Plant-based diets for a sustainable future (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Morais, Cecília; Poínhos, Rui; Uçar, A
Patterns of street food purchase in cities from Central Asia (vol 9, 925771, 2022) [correction] (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sousa, S; de Morais, IL; Albuquerque, G; Gelormini, M; Casal, S; Pinho, Olívia; Motta, C; Damasceno, A; Moreira, Pedro; Breda, João; Lunet N; Padrão, Patrícia
Editorial: Iodine in health and disease (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Elisa Keating; Pinto, E; Agostinho Almeida
Antimetabolic Effects of Polyphenols in Breast Cancer Cells: Focus on Glucose Uptake and Metabolism (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Elisa Keating; Martel, F
Upcycling post-harvest biomass residues from native European Lupinus species: from straws and pod shells production to nutritive value and alkaloids content for ruminant animals (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Maia, MRG; Monteiro, A; Valente, IM; Sousa, C; Miranda, C; Castro, C; Cortez, PP; A. Cabrita; Trindade, H; Antonio J M Fonseca

Ver todas (21)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-31 às 18:06:42 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico