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Valorization of agro‐industrial residues: Bioprocessing of animal fats to reduce their acidity

Título
Valorization of agro‐industrial residues: Bioprocessing of animal fats to reduce their acidity
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021-10-10
Autores
António A. Martins
(Autor)
FEUP
Nídia de Sá Caetano
(Autor)
FEUP
Soraia Andrade
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Daniela Correia
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Elisabete Matos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: SustainabilityImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 13 9
Página Inicial: 10837
ISSN: 2071-1050
Editora: MDPI
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
Publicação em Scopus Scopus
Outras Informações
Resumo (PT):
Abstract (EN): Adding value to agro‐industrial residues is becoming increasingly important, satisfying needs to promote resources’ use efficiency and a more sustainable and circular economy. This work performs a parametric and kinetic study of enzymatic esterification of lard and tallow with high acidity, obtained by the rendering of slaughter by‐products, allowing their use as a feed ingredient and increasing their market value. After an initial analysis of potential enzyme candidates, a Candida antarctica lipase B was selected as a biocatalyst for converting free fatty acids (FFA) to esters, using excess ethanol as the reagent. Results show that the fat acidity can be reduced by at least 67% in up to 3 h of reaction time at 45 °C, using the mass ratios of 3.25 ethanol/FFA and 0.0060 enzyme/fat. Kinetic modelling shows an irreversible second‐order rate law, function of FFA, and ethanol concentration better fitting the experimental results. Activation energy is 54.7 kJ/mol and pre-exponential factor is 4.6 × 106 L mol−1 min−1. © 2021 by the authors. Licensee MDPI, Basel, Switzerland.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 18
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