Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > The fate of flavanol-anthocyanin adducts in wines: Study of their putative reaction patterns in the presence of acetaldehyde

The fate of flavanol-anthocyanin adducts in wines: Study of their putative reaction patterns in the presence of acetaldehyde

Título
The fate of flavanol-anthocyanin adducts in wines: Study of their putative reaction patterns in the presence of acetaldehyde
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Frederico Nave
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Natercia Teixeira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 121 4
Páginas: 1129-1138
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-3ZN
Abstract (EN): Methylmethine bridged flavanol-anthocyanin dimeric adducts (F-A) were synthesised by hemisynthesis using catechin, acetaldehyde and F-A adducts as precursors in order to simulate putative reactions undergoing in red wine. The products obtained, catechin-methylmethine-catechin-malvidin-3-O-glucose and methylmethine-(catechin-malvidin-3-O-glucose), were analysed by HPLC-ESI-MS. The fragmentation patterns allowed the confirmation of the structures. These compounds were investigated and found in wine samples (2-year-old table wine and 10-year-old Port wine), thus confirming their formation in vino as a result of flavanol-anthocyanin adducts transformations.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: vfreitas@fc.up.pt
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Thermodynamic and Kinetic Properties of a Red Wine Pigment: Catechin-(4,8)-malvidin-3-O-glucoside (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Frederico Nave; Vesselin Petrov; Fernando Pina; Natercia Teixeira; Nuno Mateus; Victor de Freitas
Influence of a Flavan-3-ol Substituent on the Affinity of Anthocyanins (Pigments) toward Vinylcatechin Dimers and Proanthocyanidins (Copigments) (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Frederico Nave; Natercia F Bras; Luis Cruz; Natercia Teixeira; Nuno Mateus; Maria J Ramos; Florent Di Meo; Patrick Trouillas; Olivier Dangles; Victor De Freitas
Hemisynthesis and structural characterization of flavanol-(4,8)-vitisins by mass spectrometry (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Frederico Nave; Natercia Teixeira; Nuno Mateus; Victor de Freitas

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant-derived and dietary phenolic cinnamic acid derivatives: Anti-inflammatory properties (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Freitas, M; Ribeiro, D; Janela, JS; Varela, CL; Costa, SC; da Silva, ET; Eduarda Fernandes; Roleira, FMF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effects of pressure-based technologies on food lipids oxidation (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ganjeh, AM; Gomes, A; Barreira, MJ; Pinto, CA; Susana Casal; Saraiva, JA

Ver todas (355)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-09 às 19:25:43 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico