Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Can an intradialytic snack model compensate the catabolic impact of hemodialysis?

Can an intradialytic snack model compensate the catabolic impact of hemodialysis?

Título
Can an intradialytic snack model compensate the catabolic impact of hemodialysis?
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Martins, VS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Adragao, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Aguiar, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fortes, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Costa, O
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Borges, Nuno
(Autor)
FCNAUP
Calhau, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Macario, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 42
Páginas: 292-298
Editora: Elsevier
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00T-EP8
Abstract (EN): Background and aims: Hemodialysis (HD) has a catabolic effect caused by alterations in protein metabolism, increase in resting energy expenditure (REE) and protein needs due to inflammation, HD circuit blood and heat losses, protein losses to dialysate and HD filter membrane biocompatibility. We aim to determine, as a proof of concept, whether a standardized intradialytic snack model is adequate to compensate the catabolic impact of HD. Methods: Cross sectional analysis of patients' chosen intradialytic intake according to a snack model, at the day of blood sample collection of three different months. As targets for the compensation of the catabolic impact of HD, we considered 316.8kCal (1.32 (+/- 0.18) kcal/min - 240' of HD) for the estimated increase in REE and at least 7 g of protein losses/HD treatment. Results: A total of 448 meals were analyzed, with 383 given during daytime shifts. No intolerances were registered. The mean nutritional profile of the daytime shifts intakes was 378.8 (+/- 151.4) kcal, 13.5 (+/- 7.2) g of protein, 676 (+/- 334) mg of sodium (Na), 361.0 (+/- 240.3) mg of potassium (K) and 249.3 (+/- 143.0) mg of phosphates (P). We found that 68% of the meals provided an intake >= 316.8kCal and 82% a protein intake >= 7 g, with a significant association found between treatment shift and energy (p < 0.028), protein (p < 0.028), lipids (p < 0.004), Na (p < 0.004), K (p < 0.009) and P (p < 0.039) intakes. Conclusions: We found that this intradialytic snack model meets the target for the treatment-related increases in protein and energy needs. Although sodium intake was found to be high, potassium and phosphate intake was considered adequate.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Undernutrition risk and nutritional screening implementation in hospitals: Barriers and time trends (2019-2020) (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Taipa Mendes, AM; Amaral, Teresa; Gregório, Maria João
Resting energy expenditure in cancer patients: Agreement between predictive equations and indirect calorimetry (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Barcellos, PS; Borges, Nuno; Torres, Duarte
Relating food choice determinants with sociodemographic variables, health status and nutritional risk among community living older adults (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Oliveira, L.; Poínhos, Rui; Almeida, Maria Daniel Vaz de
Nutritional risk assessment in hemodialysis patients: A comparative analysis of modified creatinine index, geriatric nutritional risk index and simple protein-energy wasting score with malnutrition- inflammation score (2025)
Artigo em Revista Científica Internacional
Aguiar, L; Martins, VS; Pinto, I; Papoila, A; Dias, C; Figueiredo, R; Pereira, J; Ramiao, I; Velez, B; Adragao, T; Borges, Nuno; Almeida, E; Garrido, J; Macário, F
New equation to estimate resting energy expenditure in non-critically ill patients (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Barcellos, PS; Borges, Nuno; Torres, Duarte

Ver todas (8)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-23 às 19:45:28 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico