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A saliva molecular imprinted localized surface plasmon resonance biosensor for wine astringency estimation

Título
A saliva molecular imprinted localized surface plasmon resonance biosensor for wine astringency estimation
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Guerreiro, JRL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Teixeira, N
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Sales, MGF
(Autor)
Outra
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Sutherland, DS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 233
Páginas: 457-466
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00M-RD7
Abstract (EN): Wine astringency was evaluated based on the interaction of two complex matrices (red wine and saliva) by combining localized surface plasmon resonance (LSPR) and molecular imprinted polymers (MIP) at gold nanodisks as an alternative to sensorial analysis. The main objective of the work was to simulate wine astringency inside the mouth by mimicking this biological system. The LSPR/MIP sensor provided a linear response for astringency expressed in pentagalloyl glucose (PGG) units in concentrations ranging from 1 to 140 mu mol/L. The sensor was also applied to wine samples correlating well with sensorial analysis obtained by a trained panel. The correlation of astringency and wine composition was also evaluated showing that anthocyanins may have an important role, not only for pigmentation but also in astringency.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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