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Gut microbiota modulation accounts for the neuroprotective properties of anthocyanins

Título
Gut microbiota modulation accounts for the neuroprotective properties of anthocyanins
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Marques, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Faria, Ana
(Autor)
Outra
Spencer, JPE
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Conceicao Calhau
(Autor)
FMUP
Revista
Título: Scientific ReportsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 8
ISSN: 2045-2322
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-00P-DKE
Resumo (PT):
Abstract (EN): High-fat (HF) diets are thought to disrupt the profile of the gut microbiota in a manner that may contribute to the neuroinflammation and neurobehavioral changes observed in obesity. Accordingly, we hypothesize that by preventing HF-diet induced dysbiosis it is possible to prevent neuroinflammation and the consequent neurological disorders. Anthocyanins are flavonoids found in berries that exhibit anti-neuroinflammatory properties in the context of obesity. Here, we demonstrate that the blackberry anthocyanin-rich extract (BE) can modulate gut microbiota composition and counteract some of the features of HF-diet induced dysbiosis. In addition, we show that the modifications in gut microbial environment are partially linked with the anti-neuroinflammatory properties of BE. Through fecal metabolome analysis, we unravel the mechanism by which BE participates in the bilateral communication between the gut and the brain. BE alters host tryptophan metabolism, increasing the production of the neuroprotective metabolite kynurenic acid. These findings strongly suggest that dietary manipulation of the gut microbiota with anthocyanins can attenuate the neurologic complications of obesity, thus expanding the classification of psychobiotics to anthocyanins.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Divulgação
Nº de páginas: 9
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