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Combined effects of matrix and gene marker on the real-time PCR detection of wheat

Título
Combined effects of matrix and gene marker on the real-time PCR detection of wheat
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Martin Fernandez, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana Costa
(Autor)
FFUP
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Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
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Lopez Ruiz, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Mafra, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 51
Páginas: 1680-1688
ISSN: 0950-5423
Editora: Wiley-Blackwell
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-MSQ
Abstract (EN): DNA-based methods have been advanced as excellent alternatives for the detection and quantification of gluten-containing cereals. In this study, it was intended to evaluate the effect of three distinct food matrices on the performance three TaqMan real-time PCR approaches targeting 2-gliadin, agglutinin isolectin (Tri a 18) and thioredoxin h(Tri a 25) genes of wheat. The results of wheat flour detection in soya bean, maize and rice model matrices evidenced that sensitivity was considerably affected by both the food matrix and the target gene. Rice matrix allowed the highest sensitivity, in opposition to soya bean. The 2-gliadin method enabled the best sensitivity, especially when combined with rice matrix (5mgkg(-1)), followed by maize (10mgkg(-1)) and soya bean (50mgkg(-1)). These findings suggest that food matrix effects need to be carefully evaluated when developing real-time PCR assays for wheat detection/quantification, but without compromising their great effectiveness as tools to monitor gluten-containing cereals.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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