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New Perspectives of Quantum Dots in the Food Field: Determination of beta-Carotene in Tropical Fruit Juices and Food Supplements

Título
New Perspectives of Quantum Dots in the Food Field: Determination of beta-Carotene in Tropical Fruit Juices and Food Supplements
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Jimenez Lopez, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joao L M Santos
(Autor)
FFUP
Ortega Barrales, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ruiz Medina, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 10
Páginas: 2412-2421
ISSN: 1936-9751
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-00M-CK2
Abstract (EN): A novel and simple method for the determination of beta-carotene, a carotenoid abundant in plants and fruits, is proposed. Multicommutated flow injection analysis (MCFIA) has been applied as automated flow methodology to the analysis of beta-carotene in tropical fruit juices and food supplements, making use of the quenching effect caused by this analyte over glutathione-capped CdTe quantum dots (QDs) fluorescence signal. Under optimized conditions, the method was linear in the range of 0.3-15 mu g mL(-1), with a detection limit of 0.09 mu g mL(-1) and relative standard deviations lower than 3%. The determination rate was of about 80 h(-1), and results were in good agreement with those provided by both the manufacturer and a chromatographic reference method.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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