Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Blackberry anthocyanins: beta-Cyclodextrin fortification for thermal and gastrointestinal stabilization

Blackberry anthocyanins: beta-Cyclodextrin fortification for thermal and gastrointestinal stabilization

Título
Blackberry anthocyanins: beta-Cyclodextrin fortification for thermal and gastrointestinal stabilization
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2018
Autores
Fernandes, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Rocha, MAA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bras, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana Oliveira
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 245
Páginas: 426-431
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-5TV
Abstract (EN): Anthocyanins are potential food colorants due to their color, low toxicity and biological properties. However, the low chemical stability of anthocyanins has limited their use. In this work, the thermal stability of cyanidin-3-O-glucoside (cy3glc) (major blackberry anthocyanin) and blackberry purees through molecular inclusion with beta-cyclodextrin (beta-CD) was assessed. Complexation with beta-CD showed a thermal stabilization of cy3glc, resulting on a decrease of the degradation rate constant (k) and in several alterations in the cy3glc-beta-CD DSC thermogram. To assess the bioaccessibility of blackberry anthocyanins, the stability of blackberry purees through simulated in vitro digestion was also studied. Despite the rapid degradation of anthocyanins observed within the first minutes of simulated intestinal digestion, complexation with beta-CD allowed anthocyanins degradation to be slowed down. The results obtained demonstrate the ability of beta-CD to increase blackberry anthocyanins thermal stability and also to decrease the rate of degradation of these pigments under simulated gastrointestinal conditions.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant-derived and dietary phenolic cinnamic acid derivatives: Anti-inflammatory properties (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Freitas, M; Ribeiro, D; Janela, JS; Varela, CL; Costa, SC; da Silva, ET; Eduarda Fernandes; Roleira, FMF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effects of pressure-based technologies on food lipids oxidation (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ganjeh, AM; Gomes, A; Barreira, MJ; Pinto, CA; Susana Casal; Saraiva, JA

Ver todas (355)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-09-14 às 01:25:23 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico