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Aldobiouronic acid domains in Helicobacter pylori

Título
Aldobiouronic acid domains in Helicobacter pylori
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Ferreira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Domingues, MRM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Reis, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Figueiredo C
(Autor)
FMUP
Monteiro, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Coimbra, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 346
Páginas: 638-643
ISSN: 0008-6215
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-SS1
Abstract (EN): Helicobacter pylori cell-surface glycans exert strong influences in host-microbe interplays and define the strain's immunological signature. Envisaging the development of a carbohydrate-based vaccine against the gastroduodenal pathogen H. pylon, several clinical isolates are being screened for their cell-surface glycan profile. The present work concerns H. pylori clinical specimen PTAV79 that abundantly expressed amylose-like glycans. These polysaccharides were isolated in glycan-rich fractions resultant from phenol-water extractions and purified by Bio-Gel P2. Structural studies showed that the glycans are linked to glycerol and present aldobiouronic acid domains composed of [-> 3)-alpha-D-GlcA-(1 -> 4)-alpha-D-Glc-(1 ->] repeating units. The amylose domains were constituted by an average of 19 Glc residues and the acidic moieties had an average number of 10 aldobiouronic acid repeating units. These polysaccharides were isolated in fractions that, although hydrophilic, were rich in stearic acid, strongly suggesting that they are present as glycerolipids anchored to cell-surface.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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