Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Gut morphology and hepatic oxidative status of European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles fed plant feedstuffs or fishmeal-based diets supplemented with short-chain fructo-oligosaccharides and xylo-oligosaccharides

Gut morphology and hepatic oxidative status of European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles fed plant feedstuffs or fishmeal-based diets supplemented with short-chain fructo-oligosaccharides and xylo-oligosaccharides

Título
Gut morphology and hepatic oxidative status of European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles fed plant feedstuffs or fishmeal-based diets supplemented with short-chain fructo-oligosaccharides and xylo-oligosaccharides
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Ines Guerreiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana Couto
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Amalia Perez Jimenez
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paula Enes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 114
Páginas: 1975-1984
ISSN: 0007-1145
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Ciências da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00J-XR4
Abstract (EN): The effects of short-chain fructo-oligosaccharides (scFOS) and xylo-oligosaccharides (XOS) on gut morphology and hepatic oxidative status were studied in European sea bass juveniles weighing 60 g. Fish were fed diets including fishmeal (FM diets) or plant feedstuffs (PF diets; 30 FM:70 PF) as main protein sources (control diets). Four other diets were formulated similar to the control diets but including 1 % scFOS or 1 % XOS. At the end of the trial, fish fed PF-based diets presented histomorphological alterations in the distal intestine, whereas only transient alterations were observed in the pyloric caeca. Comparatively to fish fed FM-based diets, fish fed PF diets had higher liver lipid peroxidation (LPO), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) activities, and lower glutathione peroxidase, glutathione reductase and glucose 6-phosphate dehydrogenase activities. In fish fed the PF diets, prebiotic supplementation decreased SOD activity and XOS supplementation further decreased CAT activity. In fish fed the FM diets, XOS supplementation promoted a reduction of all antioxidant enzyme activities. Overall, dietary XOS and scFOS supplementation had only minor effects on gut morphology or LPO levels. However, dietary XOS reduced antioxidant enzymatic activity in both PF and FM diets, which indicate a positive effect on reduction of hepatic reactive oxygen species production.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Regulatory signals in messenger RNA: Determinants of nutrient-gene interaction and metabolic compartmentation (1998)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Hesketh, JE; Vasconcelos, MH; Bermano, G
Worldwide burden of gastric cancer in 2012 that could have been prevented by increasing fruit and vegetable intake and predictions for 2025 (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Peleteiro, B; Padrão, Patrícia; Castro, C; Ferro, A; Morais, S; Lunet N
Worldwide burden of gastric cancer in 2010 attributable to high sodium intake in 1990 and predicted attributable burden for 2030 based on exposures in 2010 (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
peleteiro, b; Barros, S; Castro, C; Ferro, A; Morais, S; Lunet N
Ultra-processed food consumption, appetitive traits and BMI in children: A prospective study (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Vedovato, GM; Vilela, S; Severo, M; Rodrigues, Sara; Lopes, C; Oliveira, A
Trends in ultra-processed food availability and its association with diet-related noncommunicable disease health indicators in the Portuguese population (2024)
Artigo em Revista Científica Internacional
Araújo, Taissa; de Moraes, MM; Afonso, Cláudia; Rodrigues, Sara

Ver todas (62)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-17 às 18:17:45 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico