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Effect of elevated carbon dioxide (CO2) on phenolic acids, flavonoids, tocopherols, tocotrienols, gamma-oryzanol and antioxidant capacities of rice (Oryza sativa L.)

Título
Effect of elevated carbon dioxide (CO2) on phenolic acids, flavonoids, tocopherols, tocotrienols, gamma-oryzanol and antioxidant capacities of rice (Oryza sativa L.)
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Piebiep Goufo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Nuno Figueiredo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
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Corina Carranca
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Eduardo A S Rosa
(Autor)
Outra
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Henrique Trindade
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 59
Páginas: 15-24
ISSN: 0733-5210
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-YKK
Abstract (EN): There have been no studies conducted with the objective of investigating the effect of elevated CO2 concentrations ([CO2]) on antioxidants in grains. Therefore, a two-year field experiment was conducted using open-top chambers with two levels of atmospheric CO2 (375 and 550 pmol/mol) to evaluate their effects on rice grain antioxidants. Following exposure to high [CO2], the total phenolic content of all rice milling fractions decreased (3%-18%), with the highest reduction in the brown rice for sinapic acid (167%), and in the white rice for p-hydroxybenzoic acid (100%). The total flavonoid content also decreased under elevated [CO2] in all rice milling fractions (8%-14%), with apigenin (25%) being highly affected in the white rice, and tricin (12%) in the bran. The same trend was found for gamma-oryzanol, with decreases of 35%, 32%, 25%, and 2% in the white rice, brown rice, husk, and bran, respectively. In the white and brown rices, tocopherols and tocotrienols were all lower under elevated [CO2], with reductions larger for alpha-tocotrienol (69%), gamma-tocotrienol (46%), and alpha-tocopherol (38%). Good correlations between antioxidant contents and DPPH radical scavenging capacities indicated that these decreases may be meaningful in the preventive ability of rice against free radical-mediated degenerative diseases.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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