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Promising new applications of Castanea sativa shell: nutritional composition, antioxidant activity, amino acids and vitamin E profile

Título
Promising new applications of Castanea sativa shell: nutritional composition, antioxidant activity, amino acids and vitamin E profile
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Francisca Rodrigues
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joana Santos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Filipa B Pimentel
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Nair Braga
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana Palmeira de Oliveira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
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Revista
Título: Food and FunctionImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 6
Páginas: 2854-2860
ISSN: 2042-6496
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00G-F9S
Abstract (EN): The present study was aimed to assess the macronutrient composition and the amino acid and vitamin E profiles of Castanea sativa shell from different production regions of Portugal (Minho, Tras-os-Montes and Beira-Alta). The nutritional composition was similar for all samples, with a high moisture content and low fat amounts. Arginine and leucine were the predominant essential amino acids (EAA) accounting for 3.55-7.21% and 1.59-2.08%, respectively, for samples of the different production zones. All the shells presented high contents of vitamin E (481.5 mg per 100 g sample, 962.8 mg per 100 g sample and 567.5 mg per 100 g sample, respectively, for Minho, Tras-os-Montes and Beira-Alta). The predominant vitamer was gamma-tocopherol (670 mg per 100 g sample for Tras-os-Montes). The antimicrobial and antioxidant activities of C. sativa shell were also determined. Tras-os-Montes extracts displayed the highest antioxidant activity (EC50 = 31.8 +/- 1.3 mu g mL(-1) for DPPH; 8083.5 +/- 164.8 mu mol per mg db for FRAP). The total phenolic content (TPC) varied from 241.9 mg to 796.8 mg gallic acid equivalents (GAE) per g db sample, the highest TPC being obtained for Tras-os-Montes. The total flavonoid content (TFC) varied from 31.4 to 43.3 mg of catechin equivalents (CEQ) per g db sample. No antimicrobial activity was observed. The results showed the potentialities of C. sativa shell extracts.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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