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Gas Chromatography-Mass Spectrometry Analysis of 4-Methylimidazole in Balsamic Vinegars and Processed Sauces

Título
Gas Chromatography-Mass Spectrometry Analysis of 4-Methylimidazole in Balsamic Vinegars and Processed Sauces
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Cunha, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Senra, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cunha, SC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 7 1
Páginas: 1519-1525
ISSN: 1936-9751
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-009-MRY
Abstract (EN): A gas chromatography-mass spectrometry method was optimized for quantification of 4-methylimidazole [4-MEI] in balsamic vinegars and processed sauces. The method used ion-pair extraction with bis-2-ethylhexylphosphate and derivatization with isobutylchloroformate, followed by Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) quantification using 2-ethylimidazole as internal standard. Performance characteristics such as linearity, recovery, and repeatability were good in a broad range of concentrations, and the limit of detection was low enough (130 ug/kg) to detect the presence of small quantities of the compound. A total of 35 samples were analyzed, including balsamic vinegars and processed sauces containing caramel in the ingredients list (soy, Worcestershire, Tonkatsu, Marinara, and Oyster sauces). The presence of 4-MEI was consistent with the presence of ammonia caramel (E150 c and d) in the ingredients list, with average values of 2431 ug/kg for balsamic vinegars and 804 ug/kg for processed sauces. These 4-MEI amounts are almost tenfold higher than those described for caramels containing beverages, which support the necessity to take an effective control on these products.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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