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Growth and fatty acid composition of Octopus vulgaris paralarvae fed with enriched Artemia or co-fed with an inert diet

Título
Growth and fatty acid composition of Octopus vulgaris paralarvae fed with enriched Artemia or co-fed with an inert diet
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Pedro Seixas
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana Otero
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luisa M P Valente
(Autor)
ICBAS
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Jorge Dias
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuel Rey Mendez
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 18
Páginas: 1121-1135
ISSN: 0967-6120
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Agricultura, silvicultura e pescas
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-24F
Abstract (EN): The rearing of Octopus vulgaris paralarvae during its planktonic life stage is a major challenge, as mortality is currently very high and unpredictable. In this study, we examined the survival and growth rates, as well as the fatty acid composition, of O. vulgaris paralarvae fed on three different dietary treatments: group ArDHA was offered juvenile Artemia enriched with a lipid emulsion (Easy DHA-Selco(A (R))); group ArMA was fed with juvenile Artemia enriched with a mixture of microalgae (Rhodomonas lens and Isochrysis galbana); and group ArMA+ID received the same Artemia as group ArMA complemented with an inert diet. Dietary treatments were tested in triplicate with homogenous groups of paralarvae (25 individuals l(-1)) established in 50-l tanks, and the experiment was conducted for 15 days. The survival rate of 15-day post-hatch (-dph) paralarvae from groups ArMA (20 +/- A 8%) and ArMA+ID (17 +/- A 4%) tended to be higher than in group ArDHA (13 +/- A 5%), though these differences were not statistically different. The dry weight (DW) of 15-dph paralarvae increased by almost 60% in groups ArMA and ArMA+ID, and nearly 40% in group ArDHA, with respect to hatchlings. The fatty acid (FA) composition of paralarvae revealed a remarkable drop of docosahexaenoic acid (22:6n-3, DHA) from hatchlings to 15-dph paralarvae of all groups (P < 0.05). However, paralarvae from group ArDHA contained higher levels of DHA than those from ArMA and ArMA+ID (P < 0.05). Despite Artemia enriched with DHA-Selco(A (R)) contained three-times more DHA than Artemia enriched with microalgae, no beneficial effects of this dietary treatment were observed on the performance of paralarvae.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 15
Documentos
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