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Evaluation of ochratoxin A exposure degree in two Portuguese cities through wheat and maize bread consumption during the winter 2007

Título
Evaluation of ochratoxin A exposure degree in two Portuguese cities through wheat and maize bread consumption during the winter 2007
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Duarte, SC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Tanello, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pena, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Lino, CM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Matos, CD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Oliveira, MBPP
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Alves, MR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ControlImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 21 6
Páginas: 702-707
ISSN: 0956-7135
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-6ZR
Abstract (EN): The occurrence of OTA in fresh and packed wheat and in maize bread and the evaluation of the exposure degree through their consumption in two Portuguese Populations from Porto and Coimbra, during the winter of 2007, were studied. One hundred and sixty eight bread samples, 61 maize and 107 wheat, were analysed by liquid chromatography-fluorescence detection (LC-FD). The results showed that 84% of samples were contaminated, with a maximum level of 3.85 ng/g (above the EU maximum limit, 3 ng/g). Fresh wheat bread presented higher levels than packed wheat bread. Moreover, the traditional maize bread, in either city, was consistently more contaminated than wheat bread, 0.25 vs 0.19 ng/g, and 0.48 vs 0.34 ng/g for Porto and Coimbra, respectively. Avintes maize bread showed the highest mean contamination and maximum levels. The higher estimated daily intake of OTA from both types of bread in the Population of Coimbra compared to Porto reflects the higher average contamination of bread in the first city.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
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