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Protective effects of hydroxytyrosol-supplemented refined olive oil in animal models of acute inflammation and rheumatoid arthritis

Título
Protective effects of hydroxytyrosol-supplemented refined olive oil in animal models of acute inflammation and rheumatoid arthritis
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Silva, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sepodes, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rocha, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Direito, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fernandes, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Brites, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Freitas, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fernandes, E
(Autor)
FFUP
Bronze, MR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Figueira, ME
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 26
Páginas: 360-368
ISSN: 0955-2863
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Ciências da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00A-9CD
Abstract (EN): Virgin olive oil is the primary source of fat in the Mediterranean diet, and its beneficial health effects have been related with oleic acid and phenolic compounds content. Hydroxytyrosol, a typical virgin olive oil phenolic compound, has beneficial antioxidant and anti-inflammatory properties as previously reported. The aim of this study was to evaluate the effect of hydroxytyrosol-supplemented refined olive oil at 0.5 and 5 mg/kg in a rodent model of rheumatoid arthritis. Rheumatoid arthritis was induced by intradermic administration, in male Wistar rats, of Freund's adjuvant with collagen type II on days 1 and 21. Hydroxytyrosol-supplemented refined olive oils were administrated by gavage from day 23 until day 35. The treatment at 5-mg/kg dose significantly decreased paw edema (P<.01), histological damage, cyclooxygenase-2 and inducible nitric oxide synthase expression, and markedly reduced the degree of bone resorption, soft tissue swelling and osteophyte formation, improving articular function in treated animals. Acute inflammation, induced by carrageenan, was also evaluated for hydroxytyrosol-supplemented refined olive oils at 0.5 and 5 mg/kg. Both doses significantly reduced paw edema (P<.001). Our results suggest that the supplementation of refined olive oil with hydroxytyrosol may be advantageous in rheumatoid arthritis with significant impact not only on chronic inflammation but also on acute inflammatory processes.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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