Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > New solvent-free method for isolating ellagic acid from sulphite spent liquor

New solvent-free method for isolating ellagic acid from sulphite spent liquor

Título
New solvent-free method for isolating ellagic acid from sulphite spent liquor
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Evtyugin, DD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Prates, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Domingues, MR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Evtuguin, DV
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 384
ISSN: 0959-6526
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-MZK
Abstract (EN): Ellagic acid (EA) is a plant polyphenol with wide potential in biomedical (e.g., anti-inflammatory, neuro-protective, and anti-melanogenic, among others) and technical applications such as copolymers, chelating re-agents, ion-exchange resins and materials for electrochemical devices. Upon acid sulphite pulping of Eucalyptus wood, EA is partially dissolved in the spent liquor and adsorbed on the resulting pulp. In this work, a new solvent-free eco-friendly method for isolating EA from sulphite spent liquor and alkali extract of unbleached sulphite pulp is proposed. EA was recovered from sulphite pulping streams via crystallization from acidified solutions under preselected conditions (80 degrees C, 24 h, glass container and surface-to-volume ratio >1.0). The crystals obtained were washed with acidified water to reduce concomitants and increased EA purity from ca. 55-70% (w/w) to ca. 85-95% (w/w). The main contaminants of raw EA crystals were carbohydrates (ca. 15%), lignin (ca. 22%), lipophilic extractives (ca. 5%) and ash (ca. 3%). The obtained fractions were characterized by liquid and solid-state carbon nuclear magnetic resonance spectroscopy, mass spectrometry and wide-angle X-ray scattering, being the latter used to assess the crystalline structure. The purity of EA from sulphite spent liquor was much higher than that of the acidified alkaline extract of unbleached sulphite pulp obtained in the sulphite pulp purification step.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Intensification strategies for improving the performance of photocatalytic processes: A review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Constantino, DSMM; Madalena M. Dias; Silva, Adrian; Joaquim Luís Faria; Claudia G Silva
A review on PEM electrolyzer modelling: Guidelines for beginners (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Daniela Falcão; A.M.F.R. Pinto
Yellow mealworms (Tenebrio molitor) as an alternative animal feed source: A comprehensive characterization of nutritional values and the larval gut microbiome (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Khanal, P; Pandey, D; Naess, G; A. Cabrita; Antonio J M Fonseca; Maia, MRG; Timilsina, B; Veldkamp, T; Sapkota, R; Overrein, H
Wastewater polishing by consortia of Chlorella vulgaris and activated sludge native bacteria (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ana L. Gonçalves ; José C. M. Pires; Manuel Simões

Ver todas (99)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-07-24 às 22:13:44 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico