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Total antioxidant capacity of plant infusions: Assessment using electrochemical DNA-based biosensor and spectrophotometric methods

Título
Total antioxidant capacity of plant infusions: Assessment using electrochemical DNA-based biosensor and spectrophotometric methods
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
M. Fátima Barroso
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria João Ramalhosa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rita C. Alves
(Autor)
FFUP
Alexandra Dias
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cristina M. D. Soares
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
M. Teresa Oliva-Teles
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cristina Delerue-Matos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ControlImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 68
Páginas: 153-161
ISSN: 0956-7135
Editora: Elsevier
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-BRM
Abstract (EN): Nine plant infusions were assessed in terms of their polyphenolic compounds and antioxidant capacity properties by performing a "battery" of assays. Bioactive compounds (total phenolic and flavonoid content) were measured using spectrophotometric procedures and the total antioxidant capacity was determined by DPPH center dot-RSA, FRAP and DNA-based biosensor against the reactive oxygen species: HO center dot and H2O2. Although the optical methods are based on the donation of hydrogen or electrons between antioxidants and radicals, the DNA-based biosensor intends to simulate an in vivo assay by exposing DNA layer to biological ROS and antioxidants. In general, green and black tea showed higher polyphenolic content and antioxidant capacity evaluated by the described methods. All the analysed plant beverages showed to be a good source of bioactive compounds, particularly the green and black tea, peppermint and senna.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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