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Voltammetric assay for the aging of beer

Título
Voltammetric assay for the aging of beer
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2003
Autores
Fortunato, NA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, JA
(Autor)
FCUP
Barros, AA
(Autor)
FCUP
Revista
Vol. 51
Páginas: 3911-3915
ISSN: 0021-8561
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-FXY
Abstract (EN): A new method for the evaluation of beer aging, based on a voltammetric analysis of beer distillates, is described. By measuring the current of both acetaldehyde and sulfite voltammetric peaks it is possible to distinguish between fresh, naturally aged, and artificially aged beers. The results obtained for the ratio of acetaldehyde and SO2 currents correlate well with those given by an expert sensory panel. The kinetics of the combining reaction of sulfite with acetaldehyde was followed for different acetaldehyde/SO2 molar ratios by using a programmed voltammetric procedure. The formation of an acetaldehyde-sulfite adduct is rapid, and the reaction equilibrium is reached after 30 min, which is in accordance with the results previously obtained by other methods. This voltammetric-based approach seems to be a new attractive tool for detecting chemical equilibria of the addition of sulfite to carbonyls in beer model systems.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 5
Documentos
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